Sverige ligger i dag på toppnivå vad gäller viljan att starta företag. Attityderna till företagande är positiva och intresset speglas i media med starta eget-skolor, entreprenörstest och tips. Det pratas om målgrupper, säljraketer och marknadsundersökningar.

– Det finns många bra råd i bruset, men det viktigaste för att lyckas som egenföretagare är nog modet. Att våga visa sig på den lokala marknaden och sedan våga ta betalt, säger Bengt-Olov Byström, som startade Logosol 1989.

Att kunna förvekliga sin dröm eller påverka sin arbetssituation är ofta drivkraften för de flesta som startar eget. Det gäller i högsta grad inom småskalig träförädling.

– Många av våra kunder förverkligar drömmar med våra maskiner. De förädlar själv sitt virke och bygger den där verandan, vildmarksbadet eller timmerstugan som de så länge drömt om, men det är också många som startar företag. På Logosol har vi nära kontakt med våra kunder och får ofta höra smått fantastiska historier om små företag som växt upp kring våra produkter, berättar Bengt-Olov Byström.

Lätt att göra fantastiska produktionskalkyler

När det gäller att starta eget inom småskalig träförädling så är det lätt att göra fantastiska produktionskalkyler. Det svåra är att hitta sin kundkrets. Problemet är alltså inte att producera, utan att sälja.

– Det är viktigt att titta på vad kunden efterfrågar. Tänk på att lönsamheten är betydligt bättre ju mer förädlat träet är, säger Bengt- Olov Byström, och tar ett exempel som visar möjligheten att med egen hyvel producera speciallister.

[quote_box_center]

Räkneexempel – En snabb maskin är inte viktigast

Investeringen för en hel hyvellinje med klyvsåg och panelhyvel är drygt 100 000 kr. Vid kontinuerlig drift produceras 500 meter färdighyvlad list per timme. Om priset på den ohyvlade brädan är 10 kr/meter och den färdiga listen säljs för 30 kr/meter blir timförtjänsten 500 x 20=10 000 kr. Investeringen är intjänad på några dagar! Även om vi har exempel på kunder som tjänat tillbaka sin hyvelinvestering på rekordtid, tar det naturligtvis betydligt längre tid. Att bygga upp ett företag från grunden tar normalt några år.

[/quote_box_center]

– Exemplet visar att det inte är särskilt intressant att skaffa en snabbare maskin för att tjäna mer pengar. Hur mycket pengar du tjänar när du arbetar med småskalig träförädling beror till allra största delen på hur det går att sälja det du tillverkar och vilka priser du kan få ut, konstaterar Bengt-Olov Byström.

Idag finns det ett stort intresse för lokalproducerat och många kunder uppskattar att veta historien bakom produkten de köper.

– Marknaden är oändligt stor. Lokalproducerade träprodukter står verkligen för förnuftig konsumtion och många uppskattar kunskap om till exempel var trädet har växt när de köper en stol. Det blir personligt, säger Bengt-Olov.

Försök inte konkurrera med lågprisvaruhusen!

– Om man vill tjäna pengar på småskalig träförädling så ska man inte försöka konkurrera med lågprisvaruhus. Det gäller istället att rikta in sig på kunder som vill betala lite extra. Det kan vara så enkelt som att producera paneler av något tjockare virke. Men man kan också försöka sig på mer avancerade produkter som industrin idag inte kan producera till exempel panel av lokalt producerat lövträ, säger Bengt- Olov Byström.

Att hitta specialprodukter gäller i ännu högre grad de sågade trävarorna där Solosågaren, för att tjäna pengar, måste specialisera sig mot till exempel kärnfura, breda okantade panelbrädor eller varför inte tolv meter långa bjälkar![td_text_with_title custom_title=”Företagare som hittat sin nisch”]Ungefär hälften av Logosols kunder driver egna företag med olika specialiseringar. Vi har samlat några inspirerande exempel.

Gustavianska möbler

Karin_o_Tommie_7Finsnickaren Karins Jacobssons gustavianska möbler innehåller varken skruv eller spik. Hon arbetar även med byggnadsvård och bland kunderna finns både privatpersoner, företag, museer och kyrkor.

 

Lekrum till IKEA

åtvid_3Ulf Feldt på Kvickstorps Snickeri tillverkar träprodukter med en tydlig känsla av Småland. Företaget har bland annat levererat inredning till 120-200 IKEA-lekrum över hela världen.

 

 

Planktimrade stugor

tronosagaBengt-Olov Eriksson och Mats Widén startade Trönösåga när bysågen lades ned. För att möta efterfrågan på lister och paneler köpes även en hyvel. Idag har företaget hittat en egen nisch inom planktimring och tillverkar friggebodar och bastustugor.[/td_text_with_title][td_text_with_title custom_title=”7 starta eget-tips”]Innan Bengt-Olov Byström startade Logosol jobbade han på Utvecklingsfonden som företagsrådgivare. Idag är han Logosols styrelseordförande och vd för reklambyrån BlixtFokus. Han är en efterfrågad föreläsare inom företagsutveckling. Här är hans bästa tips till dig som funderar på att starta eget inom småskalig träförädling.

  1. Prata med många om din idé! Det är bästa sättet att ta reda på om det finns intresse för dina produkter.
  2. Prova på hobbynivå! Starta stegvis. Första tiden är viktig. Vad säljer? Hur ser din kundkrets ut?
  3. Hitta din egen nisch! Panel av lokalt producerat lövträ eller av tjockare virke. Erbjud något unikt!
  4. Ha tålamod! Att bygga upp ett företag från grunden tar ofta flera år.
  5. Skaffa dig hemsida! En hemsida är en bra början, det är viktigt att kunderna kan hitta dig.
  6. Såga är silver, hyvla är guld! Kom ihåg att lönsamheten är betydligt högre ju mer förädlat virket är.
  7. Tro på din idé! Det svåraste är till sist ändå att ha modet. Att våga stå för din produkt och våga ta betalt.

[/td_text_with_title][td_text_with_title custom_title=”Inspirerande handbok”]Maskiner från Logosol används i många framgångsrika företag och vi har redan hjälpt hundratals kunder att starta eget inom småskalig träförädling. Vi kan erbjuda dig utbildningsdagar och inspirerande marknadsföringsmaterial. Börja med att ladda ned Starta eget-handboken. Finns för fri nedladdning här: www.logosol.se

starta_eget_firstpage[/td_text_with_title]