Vilket är det bästa sättet att lära sig använda en Solosåg? – Att titta på Logosols filmer och börja såga, svarar Kjell Rogström som bor i byn Larsarvet strax utanför Falun.

Kjell växte upp på gården i Larsarvet, men utbildade sig till ingenjör i Lund och flyttade sedan till Arboga, där han med tiden startade eget företag inom elektronikutveckling.

2005 avvecklade han företaget. Några år tidigare hade han flyttat tillbaka till föräldragården och bestämt sig för att trappa ned från det hektiska livet som småföretagare. Men att sitta stilla och göra ingenting, det var inte att tänka på.

Till gården hör några hektar skog, lagom för att värma huset med ved och ta fram virke för husbehov. Tidigare fanns en sågbänk i byn, men den var nedlagd. Därför beställde han filmer om sågning från Logosol, samma som idag finns på www.logosol.se.

– Jag visste i princip ingenting om hur man sågar upp en stock, säger Kjell som tittade på filmen om och om igen.

– När grannen kom in så brukade jag visa filmen för honom. Till sist tackade grannen nej, han hade sett filmen tio gånger och tyckte att det räckte.

2006 köptes en Solosåg med elsågaggregat och friktionsmatningen E37. Ett av de första projekten blev att bygga ett tak över sågverket och därefter ett rejält stockbord, över det som förr var potatisland och grönsaksodling.

– Kjell har tummen rätt placerad i handen, berömmer särbon Zara Rogström.

Sågar 60 stockar

Han har sågat en hel del reparationsvirke genom åren, men nu väntar ett större byggprojekt. På stockbordet ligger ett 60-tal furustockar. Virket ska bli en ny veranda, ett uthus och lite annat smått och gott.

Enligt Kjell gör sågningen dubbel nytta. Förutom virke så levererar sågverket bakar som värmer huset. Bakarna torkar snabbt, är enkla att kapa och brinner bra.
Det var en novis som började såga 2006. Virket som idag ligger på strö håller allra högsta kvalitet. Det är tätvuxen fura med mycket kärna. Måtten och ytan är bättre än vad man normalt hittar på en brädgård.

– Är man bara noggrann så skiljer det högst en millimeter i tjocklek på en fyra meter lång planka, säger Kjell.

Nysågat besökte Larsarvet i början av februari. Kjell hade redan börjat såga vinterns avverkning för att virket ska hinna torka för att användas under sommaren. I år är det extra viktigt att sågningen blir klar i tid. Huset ska byggas ut så att särbon Zara kan flytta in.