Handförgyllda taklister i lärk

4803

hyvlade_lister_202Om Danmarks drottning Margarethe vänder blicken uppåt i Amalienborgs slott i Köpenhamn, ser hon utsökt formade och handförgyllda taklister. De är tillverkade på andra sidan sundet av Pål Davidsson med en PH260 fyrkutterhyvel.

Sedan tio år driver han PiF Specialsnickeri i Påarp utanför Helsingborg. Verksamheten tog han över från pappa Tage år 2000. Först vid sidan om sin anställning, sedan på heltid när han hittade produkter som verkligen slog an – golvtrall och annat hyvlat uteträ av sibirisk lärk. Han köpte en PH260-hyvel precis i rätt tid, när lärken fick sitt riktiga genomslag som ett miljövänligt alternativ till tryckimpregnering.

Krävande hyvling

mobel_snickare_202Frågan är om Pål inte är en av dem som hyvlar mest i Sverige med en PH260, dessutom i ett sällsynt tufft material. Sibirisk lärk är extremt tätvuxet, nästan bara hartsrik kärna och dessutom är virket smutsigt av all hantering på tåg och lastbilar genom Ryssland, på båt över Östersjön och slutligen på lastbil till Påarp. Snickeriet är fullutrustat med proffsmaskiner. Det är PH260 som används mest, men här finns även multifräsen MF30.

Kunglig order

vaxthus_202Men hur får man en order från Danmarks motsvarighet till riksantikvarieämbetet på lister till det kungliga slottet Amalienborg?
– Jag har en kund som brukar köpa virke till sin båt. Han arbetar i Danmark och när de behövde lister till slottet kom han att tänka på mig, svarar Pål.
Beställningen gick till som vanligt i dessa sammanhang. Pål fick provbitar av de förgyllda originallisterna, beställde specialstål och hyvlade lugnt och försiktigt tätvuxen fura. Kvalitetskraven är mycket högt ställda när trälister ska handförgyllas med bladguld. Ytan måste vara riktigt slät och materialet av högsta klass. Det duger inte att listerna vrider sig eller att förgyllningen lossnar efter några år.

Listerna på plats

hyvlade_taklister_475Men klarar verkligen en så pass enkel och billig hyvelmaskin som PH260 så extrema kvalitetskrav? Svaret från Danmark är tveklöst ja, de gyllene listerna är numera på plats i det kungliga taket.

Mer om vad PiF Specialsnickeri och bygg sysslar med, finns att läsa på deras hemsida www.pif-specialsnickeri.com.

Läs mer om Den rötskyddade lärken

Logosol PH260
Ibland kan det vara ett stort steg att starta sin egen verksamhet, men ibland är steget ganska litet. Med en PH260 profilhyvel i garaget har du allt du behöver för att komma igång med en lönsam och eftertraktad produktion.
Vertikalfräs MF30
Logosols vertikalfräs är snickeriets universalmaskin. Den hjälper dig med allt från att preparera virke på längden och tvären för fingerskarvning till att fräsa fram kompletta fönster och avancerade möbelkomponenter.