Dick Bewarp har blivit Sveriges nya hussnickare. Sommarens TV-serie om hans smått vildsinta husbygge i Jämtland har fått tittare i alla åldrar att bänka sig i soffan. Cowboy-kåken har blivit ett begrepp.
– Jag lever väl ut folks drömmar, är hans egen förklaring.

Sonen hade blivit stor, staden kändes trång, äventyret lockade. Drömmen om en egen cowboykåk tog allt fastare form. Dick Bewarp ville låta skägget växa, slipa yxan och bygga sig ett eget hus långt ut i skogen. Vilket han nu har gjort. Med hela tillblivelsen dokumenterad på TV.

 

IMPONERANDE BYGGE

När vi svänger ner mot resultatet av de tre år det tog honom att infria drömmen kan vi inte låta bli att imponeras. Det är ett mäktigt hus han har byggt. Stort som en Djursholmsvilla, men med en omisskännlig fläkt av Alaska och ruffig vildmark. Med stilig takkupa, breda golv och grova timmerväggar. Själv sitter Dick Bewarp under tak på den väl tilltagna verandan i den gungstol han en gång drömde han skulle sitta i. Skägget är vildvuxet, skjortan rutig och de två hundarna ligger vid hans fötter. Utsikten över skog och sjö och himmel gör att man lätt glömmer bort att andas.

Det var 2009 som bygget påbörjades. Dick Bewarp hade köpt en tomt i jämtländska Mårdsjön, med 80 bofasta. Någon erfarenhet av att bygga hus eller avverka skog hade han inte, det närmaste han hade kommit var nog de fågelholkar han hade gjort i träslöjden.

Efter otaliga timmar på nätet, med YouTube och olika byggforum som sällskap, sjösatte han projektet. Den stora inspirationskällan var de timmerhus han hade sett i USA, riktiga cowboykåkar av grovt timmer med generös veranda och högt i tak. Dick läste massor av böcker, han ritade och planerade. God hjälp har han haft av sina snickarkunniga grannar i Mårdsjön. Timmerhus är det snyggaste han vet, försäkrar han, något alternativ var aldrig aktuellt.

– Det är ju här jag ska bo resten av livet. Då måste det bli precis som jag ville ha det.

Boytan på bottenplanet är 128 kvadratmeter, 64 kvadratmeter tillkommer en trappa upp. Räknar man med verandan blir det 256 kvadratmeter under tak.

– Det är jättemycket hus, konstaterar Dick. Men varför snåla när man bygger allt själv? Det är kul med plats för gäster.

BARKFRÄS FRÅN LOGOSOL

Någon dans på rosor har det inte varit. Snarare ett väldigt slit, fjorton timmar om dagen i tre år. Grunden skulle grävas, trehundra grova furustockar skulle barkas och sågas, stommen skulle resas, väggarna skulle timras, taket skulle läggas, inredningen skulle på plats. Dessutom hade han en egen reklambyrå att sköta om.

Just barkningen utgör ett alldeles eget kapitel. Dels var det ett moment som skulle göras tidigt i processen då Dick ännu inte hade valkar i händerna, dels var det mängden stockar som skulle barkas.

– Jag började med en vanlig barkspade, berättar han. Men efter tio stockar gav jag upp. Det var för jobbigt helt enkelt.

Efter ett tips från USA hittade han då en praktisk barkfräs som enkelt sattes på motorsågen, en Log Wizard från svenska Logosol. 300 stockar senare kan han bara konstatera att utan den hade han aldrig rott projektet i land. Ändå tog barkningen ett helt år i anspråk.

– Mycket snabbare än barkspaden och inte så jobbigt, avgör han. Men hade stockarna fått ligga ett år och sedan barkats på våren hade jag nästan kunnat dra av barken för hand. Men det visste jag inte då, och jag var alldeles för otålig för att vänta.

Med barkningen avklarad växte sedan huset fram. Stock för stock, varv för varv. Tekniken att timra knutar hämtades från USA, så kallad Butt and pass. Lindrev har använts för att få tätt. Handfast hjälp och goda råd har grannarna bistått med. 99 procent av allt virke i stockarna har kommit till användning.

– Jag har varit ödmjuk och tagit emot alla goda råd jag fått, säger han. Det har varit guld värt. Pensionärer och gamla gubbar ska man lyssna på, de kan alla knep.

Tuffast var barkningen och att lägga taket. Att tvingas göra om golv och innerväggar när virket hade torkat ihop så att det blev stora springor var inte heller särskilt muntert. Då var det nära att hela bygget övergavs. Som tur var hade Dick skruvat golvet, inte spikat det på plats. Men till slut var allt klart. Kök, arbetsrum, två badrum, fyra sovrum. Golvvärme och självdrag. Utsikt över sjön. Ett timrat garage har tillkommit senare.

När Dick Bewarp i juni 2012 flyttade in i sin cowboykåk fanns inte en list kvar att spika fast. Allt var i ordning, allt hade han gjort själv. Kronan på verket var den gamla amerikanska gungstol som en granne hade på vinden och som han fick i inflyttningspresent. Ett halvår senare började han arbeta med den TV-serie som visats under sommaren. Under hela byggtiden har han filmat allt som gjorts. 2 000 timmar med film har sedan klippts ner till tolv avsnitt. Och sedan till åtta.

– Filmandet blev en morot under arbetet, berättar Dick. Jag filmade allt och jag filmade allt själv, samtidigt som jag arbetade med huset. Fyra år tog det innan slutversionen var färdigklippt.

Det är en mustig historia som har visats under den gångna sommaren. Dick berättar, snickrar och utför en glad dans när allt gått bra. Och svär så det osar när det gått mindre bra.

SERIE MED MÅNGA REPRISER

Serien har sedan blivit ett fenomen, med många repriser. Tittare ringer och skriver. SVT trodde den skulle locka män mellan 30 och 50, istället har det varit barn och vuxna, män och kvinnor, från tio till 90, som tittat.

– Fantastiskt roligt, men lite svårt att ta in, kommenterar Dick från djupet av sin gungstol. Besökare från hela landet har kommit förbi. Som mest har det varit 400 personer som samtidigt har velat titta sig omkring. Mårdsjön har blivit ett besöksmål. Nu har han tvingats stänga infarten för att bara hålla öppet för besökare under helgerna. Efter TV-succén förs diskussioner mellan SVT och Dick Bewarp om framtiden för cowboykåken. Ett nionde avsnitt där tiden efter bygget skildras är under planering.

Det pratas också om att klippa om hela serien till en långfilm. Kanske blir det en helt ny säsong.

– Jättekul, försäkrar Dick. Men vi får se vad det blir. Jag måste ha lite lugn och ro också. Det var ju därför jag flyttade hit.

BEWARPS BÄSTA BYGGTIPS

• Hyr gärna in folk för jobbiga och tidskrävande moment.
• Glöm inte att ta hänsyn till att trä krymper, även om det legat på tork under lång tid.
• Lyssna på erfarenheten, var ödmjuk och ta emot goda råd.
• Gör läxan. Leta och lär på nätet.
• Undvik tidspress.
• Gör en schysst budget.
• Använd vänner och bekanta som har kunskaper och kompetens. Muta med whisky.