Skogens alla träslag fick vara med när Ronja och pappa Ola byggde en bastu till hela familjen. Projektet började som ett skolarbete, men växte snart till något större. Farfar kunde bidra med en gammal Solosåg och virket hämtades från de egna ägorna. För far och dotter blev bygget en upplevelse som överträffade det mesta i vardagen.

– Det här är något av det bästa jag har gjort, säger Ola Nilsson, som får medhåll av dottern Ronja.

– Jag har lärt mig otroligt mycket!

Ville lära sig mer

Ola Nilsson och Angelique Karlsdotter bor med fyra barn och tre hästar i en by strax utanför Bredbyn. 21-åriga Ronja är näst äldst i syskonskaran och bygget tog sin början när hon gick sista året på Teknikprogrammet i Örnsköldsvik.

Som projektarbete inom inriktningen Bygg och arkitektur gjorde Ronja en ritning på en bastu. Uppgiften gav viktiga kunskaper om hur man bygger på ett teoretiskt plan, men Ronja ville lära sig mer.

– Jag ville gå ett steg längre och omsättaritningen i praktiska kunskaper.

Solosåg och egen skog

Ronjas önskan att lära sig mer om byggteknik fick Ola att minnas sin pappas gamla Solosåg inte använts på ett tag. Till sågverket hörde även en motorsåg av märket Husqvarna som de kunde låna och virke fanns att hämta i den egna skogen.

En bastu hade länge stått på familjens önskelista. När de flyttade in i det stora trähuset på Västerfanbyn fanns redan en damm i trädgården med den perfekta platsen för en liten bastustuga.

– Vi började sommaren 2011 och i april året därpå bastade vi för första gången, berättar Ronja.

Åtta olika träslag

Redan från början fanns tanken att bygga av många olika träslag, både för att lära sig om materialens olika egenskaper och för att det helt enkelt kändes som en rolig idé.

– Sammanlagt har vi använt åtta olika träslag. Visst har det tagit extra tid, men det har det varit värt, säger Ola Nilsson.

Omklädningsrum och altan

De breda häggbrädorna ger bastuinredningen karaktär. Virket är brungult med mörka stråk. Den ljusare aspen har använts till underbrädor och lavar. Allt virke inuti bastun är sågat på Solosågen. Det senaste året har bastun kompletterats med ett praktiskt omklädningsrum och en altan med brygga.

– Vi umgås mycket i familjen, men det är roligt att veta att vi även klarar av att göra ett stort projekt tillsammans. Från början till slut, säger Ronja, som idag läser på universitetet. Hemma på gården fortsätter pappa Ola att bygga. Solosågen har uppdaterats med en elsåg.

– Ett riktigt lyft. Tystare och enklare, säger Ola Nilsson om Logosols M8 Speed Saw.

Så användes de olika träslagen

Hägg – lockbrädorna på innerväggar, samt ramen runt stenarna på bastugolvet.
Rönn – vid byggplatsen tog man reda på en liten rönn som blev en fin klädhängare.
Björk – golv i omklädningsrummet där det förväntas bli mer slitage.
Asp – lavar, underbrädor samt golv i bastun. Altandäck och innertak.
Al – lampor, kuddar, samt lockbrädorna man man lutar sig mot på långsidorna.
Tall – bastustugan med omklädningsdel restes av tallvirke.
Sälg – väggskåp och dekorativa inslag i golvet.
Gran – ytterpanel och panel runt altanen.

(Läs mer om träslagen i tidningen Nysågat, ladda ner PDF här)