Med målsättningen att bygga så billigt, närproducerat och miljövänligt som möjligt har familjen Ribacke Sandberg förverkligat drömmen om ett eget hus. Egen mark, eget sågverk, egna maskiner och eget arbete har varit en förutsättning. Hösten 2010 kom bygglovet, hösten 2014 var det inflyttning.

Henrik Sandberg har uppfostrats att stå på egna ben. Att surmulet muttra ”det går inte” vore honom främmande. Det man inte kan, försäkrar han, går alltid att lära sig. En klyscha som att ”svårigheter är till för att övervinnas” är för honom en självklar livsformel. Och med en hustru som heller inte tvekar inför nya och okända utmaningar har familjens husbygge, döpt till ”Projekt Längtan”, blivit verklighet.
Det dröjde inte länge efter att ljuv musik hade uppstått mellan Henrik Sandberg, egenföretagare och sågverksägare strax söder om Mellerud, och Erika Ribacke Sandberg, barnbibliotekarie från Valbo utanför Gävle, som tanken på ett eget hus föddes. Men att köpa ett färdigt hus var inte aktuellt. Och eftersom Henrik hade såväl egen mark som eget sågverk, med en Logosol fyrkutterhyvel inkluderad i maskinparken, fanns alla förutsättningar för att bygga själv.
Man valde dessutom att själva rita sitt drömhus.
– Vi ritade och ritade, berättar Erika och lyfter upp nyvakna sonen Valter, 1,5 år, ur vagnen. Det blev många timmar framför datorn och många skisser som hamnade i papperskorgen innan vi hittade fram till hur vårt hus skulle bli.
Och nu, nästan sju år efter att bygglovet beviljats, sitter vi i det trivsamma köket i familjens hus. Utanför fönstren ser vi björkdungar och sädesfält och en blå himmel. Det är hemtrevligt och trivsamt med många unika detaljer som inte går att hitta i någon katalog.

EGEN BYGGBLOGG

På den egna bloggen har Erika berättat om projektet, om med- och motgångar, från grundläggning och gjutning till stomresning, takläggning och kök. Allt virke utom fönster, ytterdörrar och köksstommar, är sågat och hyvlat i det egna sågverket, Bysågá, som Henrik övertagit från sin far.
Utvändigt har huset måtten 8 x 12 meter, vilket ger en boyta på 150 kvm, fördelat på två våningar. Man har under arbetets gång kompromissat sig fram, vridit och vänt på olika lösningar, alltid med en tanke på miljön, allt enligt formeln billigast, bäst, miljövänligast. Det har bland annat inneburit mycket trä, utan plast eller onödig gips, kranar utan tungmetaller, solpaneler, separerande toaletter där urinen används för gödning och fekalierna blir till jord.
– Och vi har gjort praktiskt taget allt själva, med god hjälp av släktingar och vänner, konstaterar Henrik.
Han berättar om det grova ekgolvet som han själv sågat och hyvlat, om de sex meter långa takbjälkarna med måtten 8 x 8 tum som hämtats ur egen skog, om stöttor och den fina trappan med okantade trappsteg, om bänkskivor och lådfronter, om lister och detaljer som valts ut och hanterats.
– All tid som blivit över efter Erikas heltidsjobb och mitt eget halvtidsjobb har lagts på huset, säger han. Kostnader för inköpt material har stannat på under 600 000 kronor, men då har vi inte räknat med det egna arbetet. Fyra år har det tagit oss att bli klara.

ETT RIKTIGT DRÖMHUS

Vi ser oss omkring i vad som med rätta måste betraktas som ett drömhus. Värmesystemet är en blandning av ved och sol, med isolering av kutterspån från den egna hyveln.
Köket är en lättarbetad dröm med vackra luckor av björk och praktiska hyllor av alm och ek. I tvättstuga och badrum har ekgolvet oljats, vaxats och nåtats, och i duschen står man på en rostfri plåt som dragits upp en bit på väggen.
– Vi har använt mycket ek till detaljer som trappräcken och lister, säger Henrik. Det är hårt och sliter på hyvelstålet, men väl värt besväret.
En trappa upp är det högt i tak, med stöttor och takkonstruktion väl synligt. Mycket av allt trä har behandlats med äggoljetempera i fridfulla färger, med ägg från de egna hönsen som syns skrutta runt i hönsgården under björkplanteringen.
Vi vandrar storögt vidare. I arbetsrummet förvarar Henrik sina musikinstrument. Förutom att köra traktor, såga plank och gräva fiber ingår han även i ett flitigt anlitat rock och dansband. Grova uthusdörrar har förvandlats till spännande dörrar till sovrum och badrum. Snedtaket ger plats för innovativa förrådsutrymmen. Ett fristående badkar dominerar utrymmet i badrummet varifrån man kan ligga och se ut över himlen.
– Det är Erika som har nåtat golven både här och i tvättstugan, säger Henrik. Hon har det tålamod och den noggrannhet som krävs för att det ska bli tillräckligt bra.
Utvändigt är huset klätt med obehandlad gran och fura som börjat anta en behagligt grånad färgskala. Läkten är hyvlad med fyrkutterhyveln. Knutar, vindskivor andra detaljer har målats i röd slamfärg. I trädgården finns en näckrosdamm med en liten bro och karpar som simmar i vattnet.

HYVELN GER INTÄKTERNA

På andra sidan vägen ligger sågverket som startades av Henriks far och där Henrik själv sedan 2005 åtar sig att såga och hyvla produkter på beställning. Hyveln från Logosol, en PH260, köpte han 2005 för att kunna erbjuda vidareförädlade produkter.
– Det är hyveln som ger intäkterna, säger Henrik. Den är lätt att ställa om och ger bra resultat. Jag kan erbjuda många olika profiler och någon arbetsbrist märker jag inte av, även om det egna huset nu är klart.
När tiden finns har familjen fler byggprojekt på gång. Ett enkelt förråd har redan rests, ytterligare uthus och en carport står på önskelistan.