Superbladet för stocksågning

4872

Följ med till Håkansson Sågblad, vi träffar vd Olle Bergren som berättar om det nya superbladet för stocksågning – ett unikt HSS-blad som håller skärpan minst tre gånger så länge än vanliga blad!

Det nya sågbladet till bandsågar har fem gånger längre liv. Det är ett bimetallblad utvecklat av Håkansson Sågblad med tänder av HSS.

– De håller betydligt längre än vanliga tandspetshärdade sågblad, säger Leif Håkansson.

Efternamnet till trots har Leif ingen koppling till sågbladstillverkaren. Han driver Flintarp Snickeri utanför Laholm. I produktionen använder han mycket torr ek.
– Ek som torkat 7-8 år är för hård för vanliga tandspetshärdade band, säger Leif som fick möjlighet att testa de nya HSS-bladen.

Han köper ek i block och sönderdelar dem på en större snickeribandsåg. De nya bladen finns i olika längder och bredder, för både stockbandsågar och snickeribandsågar. Leif är nöjd med resultatet.

– Bladen håller skärpan 4-5 gånger längre. De är lite styvare så de passar inte för figursågning men desto bättre när man sågar rakt, säger han.

För den som vill figursåga rekommenderas ett smalare blad än normalt. Men i ett sågverk ger samma bredd som vanliga blad rakare sågning.

Beprövad teknik

Bimetallblad har använts för metallbearbetning i bortåt 40 år. Det är med andra ord en beprövad produkt, som nu finns tillgänglig för sågning i trä. Till skillnad från sågklingor med pålödda hårdmetallskär, är det hårdare stålet integrerat i bandet. Det är ingen risk att tänderna släpper.

– Bladen kan dessutom slipas om ungefär fem gånger, säger Lennart Schwartz hos tillverkaren Håkansson Sågblad.

Ett vanligt tandspetshärdat blad kan slipas dubbla antalet gånger, men eftersom HSS-bladet håller fem gånger längre så blir resultatet avsevärt bättre livslängd. Även om banden kostar lite mer, är det en lönsam affär för den som sågar mycket.
– Störst nytta gör de nya bladen på en stockbandsåg, men vi har även HSS-blad i dimensioner som passar snickeribandsågar, säger Lennart Swartz.

Motståndskraftiga mot jord och sand

HSS-blad är mer motståndskraftiga mot jord och sand i barken, men inte outslitliga. Sand och andra föroreningar är slipmedel som med tiden nöter även en diamantklinga.
– För den som sågar mycket och i hårda träslag så är HSS-blad väl värda att testa. Man kan såga längre mellan slipningarna och sänker kostnaden per meter sågning, summerar Lennart Schwartz.