Hur mycket pengar sparar man på att såga själv? Frågan är fel ställd. Rätt fråga är hur mycket mer som blir byggt tack vare tillgången på prima virke till låg kostnad. Beviset för den saken är Bo Andersson i Nykvarn och hans vapendragare Harry Nyberg.

För 25 år sedan flyttade Bosse med familj till Kolarstugan i Nykvarn, drygt en mil väster om Södertälje. Det var ett litet hus från 1700-talet i dåligt skick med tillhörande skog. Sedan dess har han sågat och byggt, sedan fyra år med hjälp av en Solosåg M7. Först rustades stugan och byggdes ut till en rejäl villa, med 1700-talets charm bevarad. Sedan följde en liten verkstad som bara blev större och större och numera har en andra våning med en stor lägenhet där dottern med familj bor. Det har också blivit ett rejält garage, ett lusthus och en utbyggd jordkällare. Bland annat.

Storsågning efter Gudrun

Om teorin håller att tillgången på virke lägger grunden för stordåd, så ligger Bosse i startgroparna för något riktigt stort och minnesvärt. Till Kolartorpet hör fyra hektar skog. Förra vintern fälldes det som återstod av stormen Gudrun drygt 150 träd, det mesta prima sågtimmer.
–Det var för bra för att klyvas upp till ved, säger Bosse.
Han var väl förberedd. I såghuset fanns en Solosåg med elsågaggregat och matning. Till sågen hör ett rejält stockbord och en travers för att lyfta och vända på stockarna. Traversen är av egen konstruktion och består av en stålbalk i taket och en så kallad telfer, ett lyftdon med elmotor.
– Jag köpte telfern som skrot för 20 kronor, avslöjar Bosse.
Men det viktigaste av allt var kamraten Harry Nyberg med förflutet på sågverket i Rundvik, Masonitens stamort på jorden. Bosse och Harry sågade varje dag och virkeshögarna bara växte. Allt lades upp på strö i prydliga virkespaket, 1 x 1 meter i fyrkant och 4,5 meter långa. Paketen ställdes i sin tur på medar av samma typsom stora sågverk använder. Det är en bra metod att skapa ett plant underlag och garanterar att luften får fritt tillträde även underifrån.

Jobbar i egen takt

Under några vårmånader sågades runt 500 stockar, vilket blev 20 virkespaket. Men det skulle bli ännu mer. Även grannarna behövde hjälp att röja upp på sina fastigheter. Storsågarna kom till undsättning med en veterantraktor av märket Bolinder Munktell och egenhändigt konstruerad och byggd timmervagn. Duon har gått på långsemester, men det är tveksamt om särskilt många ungdomar hänger med i svängarna när Bo och Harry sätter igång. Ändå tycker ingen av dem att det varit särskilt ansträngande.
– Vi jobbar i vår takt, folk kommer förbi för att prata och så tar vi många kafferaster, säger Harry.
Bosse nickar instämmande och lägger till:
– Det är ett rent nöje att såga med så trevligt sällskap. Jag tänker fortsätta så länge jag kan stå upprätt.

Virke i toppklass

Det märks att Bosse och Harry är vana att arbeta med skog och trä. Virket är av allra högsta kvalitet och knappt en planka eller bräda har slagit sig under torkningen. I paketen finns mycket prima snickerivirke, en del av det fyrsidigt kvistfritt. Vilket kommer väl till pass i Bosses välutrustade snickarverkstad. Han har ett förflutet som både byggnads- och möbelsnickare och har tillverkat en hel del möbler genom åren. Men vad ska de använda allt virke till?
–Det vet vi inte, svarar Harry och skrattar.
Men en sak är säker, virket blir inte liggande utan kommer att omsättas i nya projekt. Tillgång på prima virke i stora mängder är som bekant dådkraftens och uppfinningarnas moder.

stormen_gudrun_202 storm_sagverk_202