Sågade och hyvlade sitt drömgolv

16034
För att hyvla riktigt brett så behövs en Logosol PH360, säger Björn Einarsson

Många drömmer om ett riktigt furugolv, med breda kilformade tiljor ochbehandlade med linoljesåpa. Björn Einarsson nöjde sig inte med att drömma. Han sågade och hyvlade sitt eget golv, som nu är inlagt i köket.
– Det ska bli furugolv i större delen av huset, säger han.

Björn är byggnadssnickare och självverksam skogsägare i byn Fageråshöjd i Molkom norr om Karlstad. Han driver en gård som gått i släkten sedan 1796. Dagens boningshus byggdes 1862 och har renoverats flera gånger, senast för 20 år sedan.

– Då var barnen små och vi hade inte möjlighet att renovera som vi ville. Det blev spånskivor och plastgolv, säger Björn.

M8:an är bättre

Men han och hustrun Carola hade redan då en plan för nästa renovering. Det skulle bli riktigt breda, kilsågade furugolv i hela huset. Råvaran till golven fanns i den egna skogen och sågningen skulle lejas bort till ett större cirkelsågverk i trakten.

– För några år sedan köpte vi en skogsfastighet från ett dödsbo. I köpet ingick en Solosåg M7. Jag hade ingen tanke på att använda det för att såga golvträ, utan satte ut sågverket på Blocket. Jag fick det såld direkt, berättar Björn.

Visst klarade det stora sågverket 80-100 stockar på en dag, men klingan var för liten för de önskade dimensionerna och sedan bestämde sig ägaren för att stänga butiken. Det är ju dessutom inte särskilt lämpligt att såga okantat så grovt i en cirkelsåg så Björn beställde en ny Solosåg, en M8 med en halv bänks förlängning och största elsågaggregatet E8000.

– Det är bra att M8:an är smalare, den tar inte lika mycket plats, samtidigt som den känns lika stabil, säger Björn.

På stockbordet hamnade de grövsta furorna, upp till 50 centimeter i rotänden. Ur dem sågade han drygt 6,2 meter långa okantade bräder som lades på tork i den egenhändigt byggda torken med ett torkaggregat från Logosol.

– Torken är drygt en meter längre än vad som rekommenderas, men den har mindre volym, så aggregatet räcker väl till, förklarar Björn sina modifikationer.

Drömmen sedan 20 år

Samtidigt har han byggt ut boningshuset med 50 kvadratmeter i två plan. I den nya delen finns bland annat ett rejält kök, där första furugolvet har lagts in. Mer virke ligger på tork och planen är att spånskivor och plastmattor ska ersättas med furugolv i större delen av huset.

Med grövre golvträ så krävs inte lika mycket underarbete. I köket har Björn lagt reglar 50 x 50 mm på betongplatta med centrumavstånd 600 mm. Mellan reglarna finns 50 mm spårfräst frigolit och golvvärme. Det finns inte en tillstymmelse till svikt i golvet.

Det finns en handfull tillverkare i Sverige av breda furugolv, men Björn konstaterar att det kostar lika mycket att köpa färdiga golv som hela investeringen i maskiner. Dessutom kommer han att tillverka lister, paneler och annat virke för den fortsatta renoveringen.

– Har man bara rätt utrustning så är det inte så svårt att tillverka sina egna golv. Dessutom är det roligt, säger Björn Einarsson som äntligen fått det golv han drömt om i över 20 år.

Solosåg M8
Om du inte sågat förut är M8 det perfekta alternativet. Du kommer igång snabbt och en Solosåg är verkligen enkelt att använda. Redan första dagen kommer du att ha producerat en rejäl stapel med plank och brädor.
Logosol PH360
En stabil fyrkuttrig listhyvel för yrkesmässig produktion. Den helt igenom nya maskintypen passar in i miljöer som snickerier, brädgårdar, husfabriker och naturligtvis inom byggvaruhandeln. En och samma maskin levererar allt från kvartsstav till timmerblock med strålande resultat.