Så får du perfekt sågresultat

8181

Ett perfekt resultat med kedjesågverk kräver väl slipade kedjor. Hans Dyllnert vet hur man gör efter att ha sågat 1738 stockar på en Solosåg M7 och ett Big Mill sågverk.

– Då räknar jag bara fura och gran. Dessutom har jag sågat en hel del lärk och lövträd, säger han.

Hans Dyllnert har ett förflutet som materielansvarig inom försvaret. Den metodik som han använt i arbetslivet har överförts till sågningen.
– Jag slipar aldrig kedjorna under sågningen utan byter så fort det blir slött, säger han.
Faktum är att han inte slipar några kedjor under hela sågsäsongen. Men för att klara det krävs ett rejält antal kedjor.
– Jag har 35 sågkedjor. Det räcker för ett års förbrukning, berättar han.

Kostar mindre på sikt

Det låter dyrt, men Hans är av motsatt uppfattning. Varje höst går han igenom alla kedjor. Först rengör han dem i lättfotogen, vilket även kallas kristallolja. Därefter slipar han dem med maskin och slutligen doppar han dem i olja. Efter en stund i oljebadet hängs de upp för att oljan ska droppa av.

– Föroreningar på kedjan kan slita på länkarna. Om jag filar kedjorna under gång, så blir jag inte kvitt föroreningarna och det kan leda till att de inte håller lika länge, säger han.

Över tiden kostar det mindre med 35 kedjor än ett par som slipas under sågningens gång. Tack vare den här metoden har han sällan några problem med sågningen. Mått och ytor blir förstklassiga varje gång. Hans sparar också tid på att göra en sak i taget och göra det väl. Men det gäller att använda kedjeolja av hög kvalitet och inte snåla med flödet.

– Dessutom ska man byta kedja så fort det börjar gå tungt. Måste man dra spaken till matningen hårdare, så börjar kedjan bli slö. Byt direkt istället för att tvinga dig igenom stocken, säger han.

Hur länge håller sig en kedja tillräckligt vass? Om detta har Hans noggrann statistik på sin dator. Här för han in hur många stockar som sågas och om det uppstått några problem. I fura och gran räcker kedjan mellan åtta och tolv stockar, enligt Hans. Påpekas bör att det förutsätter perfekt slipade kedjor och stockar utan jord eller sand i barken.

Lärk sliter mest

Andra träslag kräver tätare kedjebyten. Det mest krävande trädet han sågat är lärk. Här blir det till att byta kedja redan efter ett par stockar, beroende på den höga andelen kärna. Genom att kedjorna hela tiden är skarpa, har han inga problem med varmgång, inte ens under de hetaste sommardagarna.

– Jag funderade på att vattenkyla svärdet, men köpte istället en IRtermometer från Logosol för att mäta svärdets temperatur. Mätningarna visade att det inte behövs någon vattenkylning med riktigt skarpa kedjor, säger han.

Solosåg M8
Om du inte sågat förut är M8 det perfekta alternativet. Du kommer igång snabbt och en Solosåg är verkligen enkelt att använda. Redan första dagen kommer du att ha producerat en rejäl stapel med plank och brädor.
Big Mill System
Big Mill Systemet är ett genomtänkt program av beslag, linjaler, stag, och andra tillbehör som gör det möjligt att bygga ut och anpassa sågutrustningen så att den passar just dig och dina behov.