Är man forskare och professor i medicinsk strålningsfysik med ett stort intresse för teknik, egen skog och många hus att renovera, och till råga på allt nybliven pensionär, vad kan då vara bättre än att såga sitt eget virke?

Tavelsjö, några mil in i landet från Umeå, brukar ibland kallas för Sveriges vackraste by. Visserligen ett subjektivt påstående, men när de vita vidderna invid sjön, med skogen som en mörk ridå i fonden och solen som lyser upp de röda gårdarna, dyker upp bakom en krök, finns ingen anledning att hävda motsatsen.

STANNADE I UMEÅ

en av dessa välskötta gårdar bor Mikael Karlsson och Lena Broström. De har båda sina rötter i Norrbotten och var på väg till Linköping för att plugga, men på väg söderut gick kompisens bil sönder i Umeå. Och på den vägen är det.
De blev kvar i Umeå. Mikael utbildade sig till sjukhusfysiker, Lena blev barnmorska. Som professor och forskare har Mikael ägnat sitt yrkesliv åt vad som på fackspråk heter medicinsk strålningsfysik, vilket innebär att han arbetat med att utveckla teknik för cancerbehandling.
– Jag har haft tur med mitt yrkesval, konstaterar han när vi satt oss ner runt köksbordets nybakade bröd. Man ser snabbt nyttan av vårt arbete. Och Umeå är ledande inom just det området.

SPARADE TIMMERSTOMMEN

Huset, som sedan 70-talet varit familjen Karlsson- Broströms hem, flyttades till Tavelsjö omkring 1870. När Mikael och Lena kom hit var det bara ett skal som därefter sakta och målmedvetet renoverats ner till minsta brädlapp. Enbart timmerstommen finns kvar av originalet.
Mikael är uppvuxen på en gård i Rutvik utanför Luleå. Där grundlades hans intresse för teknik. Han fick också med sig ett intresse för uteliv, fågeljakt, vedeldning och snickeriarbete, från möbler till hus. Skogsskidorna som står lutade mot glasverandan och Leo, en uppspelt hundvalp som snart ska påbörja en utbildning till fågelhund, bär syn för sägen.
– Med mitt yrkesval måste jag ägna mig åt något annat när jag är ledig, annars finns risken att jag blir fullständigt uppslukad, säger han. Och golf har aldrig varit min grej.
Att då åta sig att själv renovera gården i Tavelsjö var därför inget svårt beslut. Bjälklaget har han isolerat med sina gamla anteckningar och avhandlingar, vilket kommenteras med ”då vet jag ju var de finns”.
När han dessutom har egen skog att hämta virket ur och flera andra fastigheter att hålla efter – i Vindeln, i Norrbotten och i Klimpfjäll – har fritiden varit långt ifrån sysslolös.

AVVERKAR FRÅN EGEN SKOG

När Mikael för flera år sedan stod i begrepp att timra ett rustikt utedass inköptes en enkel timmerjigg från Logosol.
– Att såga sitt eget timmer var inget nytt, säger han. Min far och farbror hade ett litet sågverk hemma i byn där jag ofta var och lekte.
I höstas gick Mikael i pension och fick mer tid över till de många pågående renoveringsprojekten. Han valde då att investera i Logosols nya bandsågverk, B751.
Närmast på tur står en bagarstuga hemma på gården i Tavelsjö där det blåser rakt genom väggarna. Boningshuset har också behov som behöver tillgodoses. Ladan likaså.
Men det är inte enbart av ekonomiska skäl Mikael nu ska såga sitt virke effektivare och med högre prestanda.

UPPSKATTAR ENKELHETEN

– Man får nog lägga en del av investeringen på nöjeskontot, konstaterar han utan att rodna. Dessutom är det för en pensionerad professor i hög grad hälsobefrämjande att med gott resultat kunna såga sitt eget virke.
Och han berättar gärna att han är nöjd med sitt köp. Mycket nöjd, till och med. Han har själv lång erfarenhet av teknisk utveckling och uppskattar den omsorg som lagts på bandsågverkets detaljer. Allt går att justera och det är lätt att ställa in sågsnitten. – En bandsåg är vettigare än kedja när man behöver mycket bräder, säger Mikael. Och den är väldigt enkel att använda.
Nu står bandsågen uppställd i familjens garage, med två centimeter till godo. En renoverad gammal Volvo har fått maka på sig och har parkerats invid en snöhög på gårdsplanen. Under nyårshelgen monterades sågverket.
– När den väl var på plats och trimmats in behövs ingen ytterligare justering, säger Mikael belåtet och förevisar vinsch och rullar från en båtvagn som underlättar att hantera stockarna inne i garaget.
Bakom garaget ligger en översnöad trave nysågat virke. Hittills har det blivit omkring fyra kubikmeter färdiga bräder. Sedan var det slut på timmer, vintern har varit snörik och det går inte att avverka mer innan det blir skare i skogen.
Men då finns det å andra sidan mer tid över för skidåkning.
– Jag klagar absolut inte över att kunna vara ute i skogen på dagarna, försäkrar Mikael och ser ut över de vita vidderna framför huset.

B751 BANDSÅGVERK
Logosol B751 sågar i sitt standardutförande 4,8 meter. Sågverket klarar riktigt grova stockar, upp till 75 cm i diameter. Med fasta steg sågar du enkelt fram de mått du vill ha på brädan, lika snabbt och exakt varje gång. Du får en stabil och ytterst funktionell timmersåg som sågar bäst i klassen.
Läs mer här >>