Det är dagens barn som ska leva i den framtid som vi skapar idag. En av dem provade världens första FCS och Fair Trade-märkta trägolv under Almedalsveckan i Visby, utlagt i en kyrkoruin.

Det är dagens barn som ska leva i den framtid som vi skapar idag. En av dem provade världens första FCS och Fair Trade-märkta trägolv under Almedalsveckan i Visby, utlagt i en kyrkoruin.

800 miljoner människor lever i och av skogen.
Många är fattiga och skulle få ett bättre liv om deras råvaror och arbete värderas högre.
En del i lösningen presenterades i somras i en tusen år gammal kyrkoruin, ett dubbelt miljömärkt trägolv, producerat i södra Chile med utrustning från Logosol.

Allt började i Curacautin, Chile. Byn ligger i en dalgång som förr var omgiven av stora skogar. Många års avverkning utan återplantering ledde till att skogarna mer eller mindre försvann och många arbetstillfällen med dem.
Träden börjar komma tillbaka, men inte i den omfattningen att gamla tiders huggningar är möjliga eller välkomna.
För ett par år sedan startade SSC Forestry ett projekt i byn, i syfte att använda de kommersiella krafterna för att skapa arbetstillfällen, återbeskoga markerna och öka den biologiska mångfalden.

En fantastisk historia
Gudrun Schyman vet hur man skapar publicitet, denna gång för miljömärkta kläder och golv.

Gudrun Schyman vet hur man skapar publicitet, denna gång för miljömärkta kläder och golv.

Projektet bygger på utrustning från Logosol, bland annat Solosåg och Logosol Låks ramsåg, en PH260 fyrkutterhuvel och en specialutvecklad torkanläggning byggd på Sauno torkaggregat.
Frågan har varit vem som ska köpa virket som produceras. Svaret är den svenska golvtillverkare Kährs med verksamhet i 55 länder.
– Här finns en fantastisk historia som ger våra golv ett mervärde, förklarar Bruce Uhler, miljöambassadör på Kährs.
Han står i en kyrkoruin i Visby, på ön Gotland mitt i Östersjön. På marken ligger det första golvet utlagt som en catwalk. Lanseringen sker under ett mingel ordnat av ett fackförbund som presenterar olika sorters Fair Trade-märkta produkter. Förutom golvet är det yrkeskläder av Fair Trade-godkänd bomull. Mannekänger är svenska toppolitiker, bland dem de grönas ledare Åsa Romson som visar en fransk uniform för konduktörer.

Först i världen
Moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten.

Moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten.

– Det här är värdens första golv som certifierats av både FSC och Fair Trade, förklarar Bruce.
FSC är den världsledande miljömärkningen för ett uthålligt skogsbruk med biologisk mångfald. Fair Trade arbetar för att människorna som tillverkar produkterna har vettiga arbetsvillkor.
Genom sin dubbelmärkning gynnar golvet från Kährs både naturen och människorna. Det är ett viktigt mervärde som gör att kunderna är beredda att betala mer för produkterna, vilket i sin tur genererar pengar till dem som arbetar i skogen och till skogsvård.
Men det räcker inte med en hjärtknipande historia. Golven är avsedda för offentliga miljöer och måste hålla god kvalitet. Träslaget är en variant av bok och tester hos Kährs visar att det är bättre än väntat.
– Virket är mer stabilt än flera av de tropiska träslag som vi har i vår produktion, säger Bruce.

Affärsmässig satsning

En välkommen egenskap är att virket kan färgas med värmebehandling och naturliga oljor. Resultatet blir allt från traditionellt blond bok till golv med en svärta som påminner om ebenholz. Samma träslag kan ersätta flera andra, däribland tropiska träslag.
Verksamheten i Chile drivs av SSC Forestry, ett från början svenskt företag som arbetar med skogscertifiering. Klas Bengtsson är VD.
– Det här är inget biståndsprojekt utan en affärsmässig satsning för att skapa utveckling och biologisk mångfald, understryker han.
Därmed har det inte varit möjligt att satsa ett antal miljoner på att bygga ett storskaligt sågverk. Men samtidigt måste slutprodukter hålla hög kvalitet.
– Försöker man bara hålla nere kostnaderna så är risken stor att man förstör virket. Det gäller att hitta en balans mellan låga initiala investeringar och hög kvalitet, så att slutprodukterna går att sälja till bra priser, säger Klas.

Stöd från facket

Med på lanseringen var den svenska fackföreningen som organiserar anställda i skogen och träindustrin. Projektet i Chile har deras fulla stöd.
– Vi har inget mot handel, så länge den är rättvis och människor har schyssta villkor, säger förbundsordförande Per-Olof Sjöö.
Sågverket i Chile är ett pilotprojekt. Tanken är att projektet ska sprida sig över den beskogade delen av jordklotet och skapa bättre villkor för allt fler människor och skogar. Teknik från Logosol kommer att ha stor betydelse för att dra igång verksamheter och börja leverera.