Så här lyder receptet på avskildhet:
• En Solosåg för sågning av timmer och virke.
• En helikopter för leverans av betong.

Den 160 kvadratmeter stora stugan innehåller ett stort rum. Bordet är tillverkat med Solosågen, av klarlackad tätvuxen fjällgran.

Den 160 kvadratmeter stora stugan innehåller ett stort rum. Bordet är tillverkat med Solosågen, av klarlackad tätvuxen fjällgran.

Bakom receptet står Conny Larsson. Han och hustrun Maud driver CM Larsson Bygg & Fritid i Lövberg nära Klimpfjäll i västerbottensfjällen.
Som så ofta i glesbygd har företaget flera verksamheter. Det är stuguthyrning, guidning vid jakt och fiske samt nybyggnad och reparationer.

– Byggandet är vår huvudsakliga verksamhet, säger Conny som specialiserat sig på timmerhus.

Nysågats besök börjar i Saxnäs. Här bygger Conny och hans medarbetare Einar Åström, Morgan Oscarsson och Björn Larsson ett fritidshus av modell större på en udde. Stommen är av sex tums timmer och även innerväggarna är timrade. Totalt har huset 14 knutar.

Men det mest imponerande är materialet. Det är genomgående gran. Vissa stockar är så tätvuxna att årsringarna inte går att räkna ens med förstoringsglas.
– Några träd är bortåt 600 år gamla, berättar Conny.
Träd av så hög ålder och kvalitet finns i närområdet, närmare bestämt i allmänningsskogen i Stalon, gemensamt ägd av hemmansägarna i Kultsjödalen. Här väljer Conny ut träd till varje byggprojekt.

En av fördelarna med riktigt tätvuxna träd är minimal krympning. Stommen kommer bara att sjunka två centimeter. Huset behöver inte målas. Med tiden blir det naturligt grått och kommer att hålla i flera hundra år i den torra fjälluften.

Enskilt läge
Den vedeldade bastun ligger mitt i en brusande fjällfors.

Den vedeldade bastun ligger mitt i en brusande fjällfors.

Ett imponerande bygge, men Conny och Maud har mer att visa. På slingrande vägar bär det iväg flera mil rakt ut i fjällvärlden. Mitt i ingenstans slutar vägen. Sedan återstår vandring uppför en lång och tvärbrant backe.
På toppen väntar en klunga byggnader som tog fem år att uppföra och stod klara 2009. I projektet arbetade även Einar Åström, Jerker Lidberg och Joel Hermansson.
Den timrade huvudbyggnaden är på 160 kvadratmeter och täcks av ett genuint torvtak med näver som underlag. Åtminstone ser det ut som så.
– Under mossan ligger det platonmattor. Det är bara näver i ytterkanterna, avslöjar Conny.

Storstugan domineras av en öppen spis i sten från Kultsjön och ett gigantiskt träbord av två grova och klarlackade plankor. Bordet tillverkades med Solosågens hjälp under bygget.

Bastu mitt i forsen

kultsjonRunt huvudbyggnaden ligger ytterligare fyra hus med tak av kluvet klentimmer. De tätvuxna fjällgranarna kommer att skydda många år framåt.
På håll hörs ljudet av en fors. Mitt i forsen ligger en vedeldad bastu, även den timrad av Conny och hans medarbetare.
Det här vore ett imponerande projekt på vilken annan plats som helst. Här ute i den totala avskildheten är det mer än imponerande, det är omöjligt. Hur transporterade man hit allt byggmaterial?
– Mycket sågade vi på plats. Annat transporterades hit med fyrhjuling, snöskoter och skogstraktor, svarar Conny.
Alla husen står på gjutna betongplattor. Det finns inte en chans för en betongbil att köra fram och det var orimligt att köra upp betongen med tillgängliga fordon. Det fanns bara ett sätt att lösa problemet, att flyga in betong med helikopter.

Sågar även på vintern

Den Solosåg M7 Conny använder köptes för det här projektet. Den var fram till för något år sedan utrustad med elaggregatet E5000.
– När det är 25 grader kallt så är det som att såga i sten, säger han.
Därför bytte han upp sig till Logosols största elsåg E8000. Den har all kraft som behövs, även när kölden slår till med bottenfrusna grova stockar.
På väg tillbaka nedför den branta backen inser vi vilket enormt arbete Conny och hans medarbetare lagt ned för att transportera upp allt som krävdes för bygget. Trots Solosågen och helikoptern. Men det är vad som krävs för att uppnå den totala avskildheten.