När man har eget sågverk blir man ibland erbjuden att ta hand om andras träd. Hos familjen Genitz i Vara har det blivit både ekar och almar som sågats upp på bandsågverket för att säljas eller användas på gården.

Julhelgen blev en släktträff i skogen för familjen Genitz. Fr v Kjell, Per och Ulf.

Julhelgen blev en släktträff i skogen för familjen Genitz. Fr v Kjell, Per och Ulf.

Det största skogsfyndet utanför gården gjorde Ulf Genitz under den gångna vintern, 130 granar. För lite för att avverka med maskiner, för grova att säljas som annat än flis.

– Fastigheten ägs av en farbror som inte klarade av att ta hand om träden, berättar Ulf.

Istället blev huggningen ett familjeprojekt för familjen Genitz. Brodern Kjell och sonen Per firade jul och nyår med motorsåg i skogen.

– Arbetskamraterna på länsstyrelsen trodde inte riktigt på mig när jag berättade om mina julplaner, säger Kjell och skrattar.

Nysågats utsände kan intyga att byråkraten behärskar motorsågen till fullo. Samt att sonen Per, som går på skogsbruksgymnasium, var det verkliga proffset och hade en del att lära sin pappa och farbror.

Grova fynd i skogen

Träden var minst sagt övergrova, några av dem med en diameter på dryga metern i rotänden. Rakvuxna och tätt mellan årsringarna. Riktiga praktträd som storsågverken inte klarar av och som den småskalige kan förädla till förstklassigt virke.
– När det är så här grovt så får man ut rejäla bitar även vid kvartersågning, säger Ulf.
Kvartersågning ger mer eller mindre stående årsringar, vilket är ett formstabilt virke för inredningssnickerier och som råvara för hyvling av lister och paneler.
I sin verksamhet sammanfattar Ulf Genitz vad småskalig träförädling handlar om: Att förverkliga sina drömmar och göra det som industrin inte klarar av, tillsammans med nära och kära.