Forskare: Granbarkborren dödar en gran på några veckor

20 mars 2012 kl 13:22

En pytteliten insekt hotar mer skog än vad stormen Dagmar fällde.
Granbarkborren.
– Det är en mycket snabb process. Om ett levande träd angrips så är det dödsdömt efter 5–6 veckor, säger Åke Lindelöw, fältentomolog och forskare vid SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, i Uppsala.

– Måttliga angrepp av barkborre påverkar inte virkets hållfasthet men leder till att det blir nedklassat, säger Åke Lindelöv, forskare om skadeinsekter och koordinator av övervakningen av barkborrar i Sverige.
Barkborren med spåren i barken som den lämnar.
Vedstekelns larver överlever sågning och torkning.

Åke Lindelöw koordinerar övervakningen av granbarkborrar i Sverige. Insekten tillhör ett
växande släkte av olika barkborrar. Det blir fler arter för varje år genom ofrivillig import från andra länder.
     – I Sverige finns idag 87 arter av barkborrar. Den senaste, lärkborren, upptäcktes i Skåne i somras, berättar han.
     Han påpekar att det varken är möjligt eller önskvärt att dammsuga skogen på insekter. I rimligt antal är även granbarkborren en viktig del av ekosystemet. Men under vissa förhållanden kan borrarna bli så många att de hotar stora ekonomiska värden.

KRÄVER FÄRSK VED
Stormen Dagmar skapade perfekta förutsättningar för tillväxt. Efter en stormfällning finns det mycket färsk ved som borrarna utnyttjar för sin förökning. Om den inte snabbt transporteras ut ur skogen, så blir det fest för barkborrarna. Omfattande föryngring kan i sin tur leda till att de försöker angripa träd på rot.
     Granbarkborren svärmar i maj­ juni. Andra arter gör det tidigare eller senare. Exakt när beror på platsen och temperaturen.
     Granbarkborrens hannar borrar sig in i barken på granar, gör parningskammare och lockar till sig ho­nor med ett doftämne, feromon. Även andra hannar lockas av doften.
     Borrarna är sparsmakade. Förökningen kräver färsk ved och efter första säsongen är träden ointressanta.

TAR HJÄLP AV SVAMP
Anledningen till att insekterna i första hand väljer fallna träd, är att de först måste döda levande träd för att äggen ska kunna utvecklas till larver och en ny generation insekter. Det har ett högt pris eftersom de måste vara många som borrar sig in. Det blir tätt mellan larverna och risk för att maten tar slut.
     Insekterna får hjälp av en svamp för att döda träden. Svampen är känd som blånad. Den täpper till splintveden och stoppar vattentransporten.
     Om vädret är gynnsamt kan både föräldrarna och den nya generationen svärma även senare under sommaren och lägga ägg istället för att övervintra.
     Det finns andra arter som orsakar liknande skador. Vedborren är vanlig och känns igen på vitt borrmjöl, svar­ ta ingångshål och små svarta gångar. Svärtan orsakas av en svamp. Med dagens sorteringsregler blir virket nedklassat till brännved.

INGET FEL PÅ VIRKET
– Måttliga angrepp påverkar inte virkets hållfasthet. Det går utmärkt att använda som konstruktionsvirke, om man inte accepterar skadorna på synligt trä, säger Åke Lindelöw.
     Men hur ska man bekämpa bark­borrarna?
• Färskt, grovt virke med bark måste transporterat ut ur skogen under våren. Enligt lag ska det ske senast 1 juli i södra Sverige och 15 juli i norra, men ju snabbare, desto bättre.
• Träd med så bra rotkontakt att vattentransporten fortfarande fungerar kan ligga kvar längre.
• Levande träd som angripits ska avverkas och avlägsnas ur skogen, vilket kallas sök­ och plockmetoden.
• Feromonfällor har begränsad och dåligt dokumenterad effekt, även om de fångar många insekter.
Eftersom det handlar om relativt små mängder stormfällda träd på de flesta håll i landet, lönar det sig sällan att anlita en entreprenör och sälja virket. En vettigare lösning för den som har eget sågverk är att förädla virket själv, för eget bruk.

SÅ UPPTÄCKS SKADOR
Men hur upptäcker man att levande träd är angripna av granbarkborre?
     – När hannarna borrar sig in så bildas ett kanelfärgat pulver. Det lägger sig som en ring runt trädet på marken. Dessutom kan man titta efter kåda och små hål på stammen, svarar Åke Lindelöw.
     De avverkade träden ska snabbt barkas eller sågas, annars utvecklas nästa generation insekter. Under svärmningen kan en del barkborrar flyga så långt 20–30 kilometer, även om de inte flyger längre än nödvändigt till närmaste lämplig träd eller virkesbit.
     Han påpekar att det finns andra insekter som orsakar större skador.
     – Jag lät några stockar ligga obarkade över en sommar och sedan sågade jag upp dem på en Solosåg, be­rättar han och visar resultatet.

ANDRA SKADEGÖRARE
Provbiten är full av stora hål. Skadegöraren är skalbaggen tallbock. Den lägger ägg i mitten av juni. I juli svärmar en annan insekt med förkärlek för färskt virke. Det är vedstekeln. Larverna äter sig genom veden och täpper gångarna efter sig med gnag­ spån. Vid en hastig anblick syns inte gångarna. Larverna överlever sågning och lufttorkning.
     – Det finns rapporter om att vedsteklar gnagt sig ut genom tapeter och flugit iväg, berättar Åke Lindelöw.
     Det finns alltså goda skäl att snabbt ta hand om skadade träd. Och att själv förädla virket för att få större nytta av det än som brännved.


Solen värmer och hösten har just börjat visa sina färger. Det doftar kåda och trä och på stockbordet framför det uppställda sågverket ligger ett antal nyfällda stockar i olika dimensioner. Allt står klart för några dagars produktfilmning i vacker landsbygdsmiljö. Stjärnan i produktionen, den senaste solosågsmodellen Farmer’s Sawmill har just utrustats med den kraftfulla motorsågen Stihl MS661.

Birgitta Karlström i Långsele vann tävlingen Mitt bästa Logosol-minne och fick en personlig leverans av förstapriset, en Farmer’s Sawmill med elsåg E4000.

Mikael Höglund har tillverkat sin drömbastu med Logosols badtunnestål. Istället för att lägga ned bastutunnan lät han den stå på högkant och i sommar kunde familjen inviga den runda bastun på gården i Grämesta.

På väg till ett seminarium om lövskog är det lätt att blir medveten om de vackra björkarna som växer vid vägkanten. Till veckan ordnar Torsta och LRF Jämtland en inspirationsdag med Lövskogen som tema. Programmet har stor fokus på förädling och vänder sig till alla som har intresse av ett bredare skogsutnyttjande.

Nu finns det en ny sidokutter till Fyrkutterhyvel PH360. Med M90 kan du hyvla riktigt höga ämnen, du får en fin yta och fler möjligheter att överlappa och kombinera olika typer av skärstål när du postar för den profil du vill producera.

Fem stjärnor av fem möjliga. Det blev betyget när Wood Magazine testade Solosågen inför utgåvan februari/mars 2014.

Logosol lanserar PH260 Eco – en unik fyrkutterhyvel, tillgänglig i en helt ny prisklass. Maskinens funktioner passar för de flesta byggprojekt. PH260 Eco är också ett utmärkt val för dig som behöver en riktigt bra maskin för att hyvla fram golv, lister och paneler till dig själv.

Skogens alla träslag fick vara med när Ronja och pappa Ola byggde en bastu till hela familjen. Projektet började som ett skolarbete, men växte snart till något större. Farfar kunde bidra med en gammal Solosåg och virket hämtades från de egna ägorna. För far och dotter blev bygget en upplevelse som överträffade det mesta i vardagen.

Bygg in soptunnan eller stapla upp veden intill huset. Det här lilla skjulet är enkelt att bygga och den mobila konstruktionen med en lastpall i botten kräver inget bygglov. Två man bär lätt undan skjulet och är du ensam går det fint att flytta det med en säckkärra.

Med Logosol PH365 kan du producera komplexa ämnen i ett moment. Femkutterhyveln består av den större fyrkutterhyveln PH360, som utrustats med en unik femte kutter. Kombinationen ger helt nya möjligheter till proffsbearbetning. Som tillbehör finns ett stort sortiment med verktyg, bland annat borstar och sliprullar för extra fin ytfinish.

Lagom till Solosågens 25-årsjubileum lanserar Logosol ett kedjesågverk med finslipade funktioner, till ett lägre pris. Farmers M8 kompletterar produktsortimentet inom kedjesågning och öppnar nya möjligheter för småskalig sågning.
       – Med Farmers M8 samlar vi 25 års erfarenhet inom stocksågning och vi kan sälja den till ett riktigt bra pris. Att det finns ekonomi i våra kunders investeringar har alltid varit viktigt för Logosol, och därför känns den här lanseringen helt fantastisk, säger Malte Frisk, VD Logosol.

Den nya Solosågsmodellenär nättare och mer portabel med alla funktioner som behövs för att kunna göra ett riktigt bra jobb. Konstruktionen med en smidigare sågsläde och 4 meters sågbalk gör sågverket extra flexibelt och lättjobbat.

Det dröjde 24 år innan Paul Jonsson byggde ett virkesförråd. Resultatet blev så fint att han är en av pristagarna i Logosols tävling om bästa byggprojekt.

Paret har byggt ett praktisk odlingsdäck med nedsänkta odlingslådor. Hela byggprojektet tog ungefär tre veckor. Under sommaren har det hunnit växa både jordgubbar, potatis och örter i lådorna och vinrankor är på väg upp i den vackra pergolan. Just nu passar det bra med stora odlingsmöjligheter, men om det skulle ändras i framtiden är det enkelt att ta bort de större lådorna i mitten och använda bygget som enkelt soldäck. 

Eller varför inte komplettera med ett vildmarksbad? 

Den här tv-möbeln i ekfaner är byggd från grunden, jag har gjort allt från att tejpa ihop fanerbladen till att sinka ihop lådskarvarna. Det mesta kunde jag klara med snickerimaskinerna jag hade hemma. Det enda som saknades var en rikt- och planhyvel så jag åkte iväg och lånade en Logosol DH410 av en bekant för att få allt färdigt. 

Den här altanen byggdes under en helg i början på semestern 2013. Vi började med att Målet var att skapa en uteplats som smälte in i miljön, med mjuka kurvor och rundade hörn som följde häckens ringlande form. Att fästa sina idéer på papper gav ett bra stöd för minnet. Trallen är av obehandlad Sibirisk Lärk och kommer om några år att få en grå färg som matchar möblerna. I övrigt är virket av tryckt fura. Marken under trallen är täckt med markduk och sand för att förhindra oönskad växlighet.

Vid ett besök i södra Sverige blev hustrun förtjust i ett orangeri. När paret kom hem till Vindeln igen for Mårten Granström ut i skogen och började hugga. Lagom till hustruns 60-årsdag i mars stod orangeriet klart. Hela bygget är isolerat för att klara norrländska temperaturer och allt virke är sågat från egen skog med Solosåg M5. Presenten har blivit mycket uppskattad och paret tillbringar gärna veckosluten i det klassiskt vita orangeriet.

Ett virkesförråd stod på önskelistan ända sedan inköpet av en Solosåg 1989, men under åren har andra byggprojekt fått gå före. När det äntligen var dags blev virkesförrådet en genomtänkt konstruktion. Fem meter långt och 4,5 meter brett. Torkat virke i facken till vänster, nysågat virke på strö till höger. För ventilation är golvet lagt lite glest och i överkant på fram-och bakväggen finns en ventilationsspalt efter hela väggens bredd. I det färdiga bygget går det även att öppna portarna om det behövs extra ventilation.

Många drömmar kan byggas av trä. Det har vi sett flera bevis på i sommarens byggprojekttävling. Ett varmt tack till alla som delat med sig av bilder och berättelser. Alla deltagare belönas med ett Logosol-paket som bland annat innehåller sågarkeps och tumstock. 

Erik och Ida är ett par i 22-års-åldern som renoverar sitt drömhus tillsammans. När de köpte den gamla skolan i Broby hade huset stått tomt i över 10 år och behovet av renovering var stort. Skolan är byggd i timmer 1883. En skolsal i plank tillkom i början av 1900-talet. Paret har inte bråttom och vill behålla den gamla stilen. De bor redan i ett hus i närheten och därför kan arbetet ta sin tid. Till hjälp har de bland annat en Logosolhyvel DH410 som används för att hyvla fram originalprofiler. I somras kunde Ida öppna skolan för sommarcafé och det finns även planer på en gårdsbutik.

Close