Experten: Så bygger du ett ler- och halmhus

14 mars 2010 kl 12:31

Många blir säkert inspirerade av att bygga ett ler-och halmhus, efter att ha läst artikeln från Orust. Men hur svårt är det och hur fungerar byggmetoden?
Nysågat frågade en expert på byggmetoden, arkitekt Conny Jerer vid Bohusläns ByggnadsCultur i Hamburgersund. Han var lärare på en kurs där Malin Wallenlind och Magnus Hjorh var elever.
– Metoden är enkel och kräver få maskiner men många glada händer. Alla kan vara delaktiga i bygget, inte minst barnen, säger han och beskriver tekniken som ett demokratiskt och jämlikt byggande.
Bygget börjar med fackverkskonstruktion av trästolpar, som håller uppe taket. Stolparna är av grövre dimensioner, lämpliga att själv tillverka med en Solosåg. Väggkonstruktionen kläs sedan med en s.k. utfackningsvägg av staplade halmbalar, vilka sammanfogas med dymlingar och förband. Balarna putsas ut- och invändigt med lerputs, som kan målas. Huset på Orust fick dessutom en ytterpanel av trä.
Det finns många recept på lerputs, beroende på om lerjorden är fet eller mager. Ren lera består i huvudsak av extremt finkornig aluminiumsilikatoxid. Partikelstorleken är bara 0,002 mm, vilket gör leran klistrig och till ett bra byggmaterial. Olika föroreningar ger leran dess färg, t ex skapar järnhaltigt vatten en gul- eller rödaktig ton.
Lerjorden blandas med sand och vatten, ungefär som vanligt putsbruk. Den läggs på i tre lager. Olika tillsatser används i de olika lagren, till exempel gödsel och fibrer. Alla lerputsare har sina egna recept.
– Ur brandskyddssynpunkt är det viktigt att täcka all halm mycket noga. En noggrant putsad halmvägg har mycket bra motståndskraft mot brand, säger Conny Jerer.
Halmväggen isolerar bra, U-värdet brukar ligga mellan 0,17 och 0,20, lika bra eller bättre än en välisolerad regelvägg. Halm har dessutom 35 gånger bättre värmelagringsförmåga än mineralull och buffrar fukt som få andra material. Byggfysikaliskt är det få konstruktioner som kan matcha en ler- och halmvägg.
– Förutom att byggkostnaden kan hållas nere vid självbyggeri och billiga material är det den mest ekologiska byggmetoden som används idag, summerar Conny Jerer.
Vi kan också tipsa om att Internet är fyllt av information om ler- och halmhus.


Solen värmer och hösten har just börjat visa sina färger. Det doftar kåda och trä och på stockbordet framför det uppställda sågverket ligger ett antal nyfällda stockar i olika dimensioner. Allt står klart för några dagars produktfilmning i vacker landsbygdsmiljö. Stjärnan i produktionen, den senaste solosågsmodellen Farmer’s Sawmill har just utrustats med den kraftfulla motorsågen Stihl MS661.

Birgitta Karlström i Långsele vann tävlingen Mitt bästa Logosol-minne och fick en personlig leverans av förstapriset, en Farmer’s Sawmill med elsåg E4000.

Mikael Höglund har tillverkat sin drömbastu med Logosols badtunnestål. Istället för att lägga ned bastutunnan lät han den stå på högkant och i sommar kunde familjen inviga den runda bastun på gården i Grämesta.

På väg till ett seminarium om lövskog är det lätt att blir medveten om de vackra björkarna som växer vid vägkanten. Till veckan ordnar Torsta och LRF Jämtland en inspirationsdag med Lövskogen som tema. Programmet har stor fokus på förädling och vänder sig till alla som har intresse av ett bredare skogsutnyttjande.

Nu finns det en ny sidokutter till Fyrkutterhyvel PH360. Med M90 kan du hyvla riktigt höga ämnen, du får en fin yta och fler möjligheter att överlappa och kombinera olika typer av skärstål när du postar för den profil du vill producera.

Fem stjärnor av fem möjliga. Det blev betyget när Wood Magazine testade Solosågen inför utgåvan februari/mars 2014.

Logosol lanserar PH260 Eco – en unik fyrkutterhyvel, tillgänglig i en helt ny prisklass. Maskinens funktioner passar för de flesta byggprojekt. PH260 Eco är också ett utmärkt val för dig som behöver en riktigt bra maskin för att hyvla fram golv, lister och paneler till dig själv.

Skogens alla träslag fick vara med när Ronja och pappa Ola byggde en bastu till hela familjen. Projektet började som ett skolarbete, men växte snart till något större. Farfar kunde bidra med en gammal Solosåg och virket hämtades från de egna ägorna. För far och dotter blev bygget en upplevelse som överträffade det mesta i vardagen.

Bygg in soptunnan eller stapla upp veden intill huset. Det här lilla skjulet är enkelt att bygga och den mobila konstruktionen med en lastpall i botten kräver inget bygglov. Två man bär lätt undan skjulet och är du ensam går det fint att flytta det med en säckkärra.

Med Logosol PH365 kan du producera komplexa ämnen i ett moment. Femkutterhyveln består av den större fyrkutterhyveln PH360, som utrustats med en unik femte kutter. Kombinationen ger helt nya möjligheter till proffsbearbetning. Som tillbehör finns ett stort sortiment med verktyg, bland annat borstar och sliprullar för extra fin ytfinish.

Lagom till Solosågens 25-årsjubileum lanserar Logosol ett kedjesågverk med finslipade funktioner, till ett lägre pris. Farmers M8 kompletterar produktsortimentet inom kedjesågning och öppnar nya möjligheter för småskalig sågning.
       – Med Farmers M8 samlar vi 25 års erfarenhet inom stocksågning och vi kan sälja den till ett riktigt bra pris. Att det finns ekonomi i våra kunders investeringar har alltid varit viktigt för Logosol, och därför känns den här lanseringen helt fantastisk, säger Malte Frisk, VD Logosol.

Den nya Solosågsmodellenär nättare och mer portabel med alla funktioner som behövs för att kunna göra ett riktigt bra jobb. Konstruktionen med en smidigare sågsläde och 4 meters sågbalk gör sågverket extra flexibelt och lättjobbat.

Det dröjde 24 år innan Paul Jonsson byggde ett virkesförråd. Resultatet blev så fint att han är en av pristagarna i Logosols tävling om bästa byggprojekt.

Paret har byggt ett praktisk odlingsdäck med nedsänkta odlingslådor. Hela byggprojektet tog ungefär tre veckor. Under sommaren har det hunnit växa både jordgubbar, potatis och örter i lådorna och vinrankor är på väg upp i den vackra pergolan. Just nu passar det bra med stora odlingsmöjligheter, men om det skulle ändras i framtiden är det enkelt att ta bort de större lådorna i mitten och använda bygget som enkelt soldäck. 

Eller varför inte komplettera med ett vildmarksbad? 

Den här tv-möbeln i ekfaner är byggd från grunden, jag har gjort allt från att tejpa ihop fanerbladen till att sinka ihop lådskarvarna. Det mesta kunde jag klara med snickerimaskinerna jag hade hemma. Det enda som saknades var en rikt- och planhyvel så jag åkte iväg och lånade en Logosol DH410 av en bekant för att få allt färdigt. 

Den här altanen byggdes under en helg i början på semestern 2013. Vi började med att Målet var att skapa en uteplats som smälte in i miljön, med mjuka kurvor och rundade hörn som följde häckens ringlande form. Att fästa sina idéer på papper gav ett bra stöd för minnet. Trallen är av obehandlad Sibirisk Lärk och kommer om några år att få en grå färg som matchar möblerna. I övrigt är virket av tryckt fura. Marken under trallen är täckt med markduk och sand för att förhindra oönskad växlighet.

Vid ett besök i södra Sverige blev hustrun förtjust i ett orangeri. När paret kom hem till Vindeln igen for Mårten Granström ut i skogen och började hugga. Lagom till hustruns 60-årsdag i mars stod orangeriet klart. Hela bygget är isolerat för att klara norrländska temperaturer och allt virke är sågat från egen skog med Solosåg M5. Presenten har blivit mycket uppskattad och paret tillbringar gärna veckosluten i det klassiskt vita orangeriet.

Ett virkesförråd stod på önskelistan ända sedan inköpet av en Solosåg 1989, men under åren har andra byggprojekt fått gå före. När det äntligen var dags blev virkesförrådet en genomtänkt konstruktion. Fem meter långt och 4,5 meter brett. Torkat virke i facken till vänster, nysågat virke på strö till höger. För ventilation är golvet lagt lite glest och i överkant på fram-och bakväggen finns en ventilationsspalt efter hela väggens bredd. I det färdiga bygget går det även att öppna portarna om det behövs extra ventilation.

Många drömmar kan byggas av trä. Det har vi sett flera bevis på i sommarens byggprojekttävling. Ett varmt tack till alla som delat med sig av bilder och berättelser. Alla deltagare belönas med ett Logosol-paket som bland annat innehåller sågarkeps och tumstock. 

Erik och Ida är ett par i 22-års-åldern som renoverar sitt drömhus tillsammans. När de köpte den gamla skolan i Broby hade huset stått tomt i över 10 år och behovet av renovering var stort. Skolan är byggd i timmer 1883. En skolsal i plank tillkom i början av 1900-talet. Paret har inte bråttom och vill behålla den gamla stilen. De bor redan i ett hus i närheten och därför kan arbetet ta sin tid. Till hjälp har de bland annat en Logosolhyvel DH410 som används för att hyvla fram originalprofiler. I somras kunde Ida öppna skolan för sommarcafé och det finns även planer på en gårdsbutik.

Close