Blev proffs efter Gudrun

11 april 2011 kl 13:47

När stormen Gudrun vräkte omkull flera årsavverkningar i de småländska skogarna växte Jannes hobbysågningen till ett eget företag. Solosåg kompletterades med ett större bandsågverk och virkestork.

Den rejäla virkestorken.
Recepten för alla lister och paneler som tillverkats skrivs ned på provbitar. Sortimentet har blivit mycket stort.

Kent Lindh och Janne Hellgren vid den fyrkutterhyvel som är kärnan i verksamheten för Sandshults Trä.

Janne Hellgren jobbade några år i Sydafrika. När möjligheten öppnades att köpa en släktgård i Sandshult utanför Gislaved valde familjen att flytta hem. Janne köpte en Solosåg och började såga virke från egen skog, både till sig själv och andra. Men efter stormen Gudrun 2005 räckte Solosågen inte till på långa vägar och ett större bandsågverk införskaffades. Det blev också starten för en professionalisering av verksamheten, från en bisyssla till skogsbruket till ett företag med eget namn: Sandhults Trä.

En rejäl virkestork
Nästa investering blev en rejäl virkestork, med vagn på räls för virket. Det är en egen konstruktion, men det syns att Janne hämtat inspiration från större sågverk innan han började bygga. Torken gör verksamheten oberoende av väder och årstid. Det går alltid att få fram rätt virke i rätt kvalitet från egen skog. Det uppskattas av kunderna som finns över hela södra Sverige. Det är både privatpersoner och byggfirmor.
– Byggarna gillar att de får rätt kvalitet och slipper sortera. Om du köper ett virkespaket från ett större sågverk så är det långtifrån allt som håller måttet, konstaterar Janne.

Träförädling och planering
Verksamheten har idag sådan omfattning att Sandshults Trä inte bara täcker sina kostnader och ger Janne Hellgen en rimlig försörjning. Dessutom har företaget en anställd i form av Kent Lindh som både arbetar med träförädling och ute i skogen med bland annat plantering.
– Det här är världens bästa jobb, fritt och mycket frisk luft, säger Kent som till skillnad från sin arbetsgivare är uppvuxen med en motorsåg och gått i skogen ända sedan han var liten.
Som de flesta proffs på småskalig träförädling driver familjen Hellgren ett blandbruk där andra intäkter kommer från loppis, hästar, uthyrning av sommarstugor och på gården
finns även några mindre hus som hyrs ut året runt.
– Man blir inte rik, men det går absolut att skapa sig en försörjning om man ligger i, sammanfattar Janne Hellgren.


Solen värmer och hösten har just börjat visa sina färger. Det doftar kåda och trä och på stockbordet framför det uppställda sågverket ligger ett antal nyfällda stockar i olika dimensioner. Allt står klart för några dagars produktfilmning i vacker landsbygdsmiljö. Stjärnan i produktionen, den senaste solosågsmodellen Farmer’s Sawmill har just utrustats med den kraftfulla motorsågen Stihl MS661.

Birgitta Karlström i Långsele vann tävlingen Mitt bästa Logosol-minne och fick en personlig leverans av förstapriset, en Farmer’s Sawmill med elsåg E4000.

Mikael Höglund har tillverkat sin drömbastu med Logosols badtunnestål. Istället för att lägga ned bastutunnan lät han den stå på högkant och i sommar kunde familjen inviga den runda bastun på gården i Grämesta.

På väg till ett seminarium om lövskog är det lätt att blir medveten om de vackra björkarna som växer vid vägkanten. Till veckan ordnar Torsta och LRF Jämtland en inspirationsdag med Lövskogen som tema. Programmet har stor fokus på förädling och vänder sig till alla som har intresse av ett bredare skogsutnyttjande.

Nu finns det en ny sidokutter till Fyrkutterhyvel PH360. Med M90 kan du hyvla riktigt höga ämnen, du får en fin yta och fler möjligheter att överlappa och kombinera olika typer av skärstål när du postar för den profil du vill producera.

Fem stjärnor av fem möjliga. Det blev betyget när Wood Magazine testade Solosågen inför utgåvan februari/mars 2014.

Logosol lanserar PH260 Eco – en unik fyrkutterhyvel, tillgänglig i en helt ny prisklass. Maskinens funktioner passar för de flesta byggprojekt. PH260 Eco är också ett utmärkt val för dig som behöver en riktigt bra maskin för att hyvla fram golv, lister och paneler till dig själv.

Skogens alla träslag fick vara med när Ronja och pappa Ola byggde en bastu till hela familjen. Projektet började som ett skolarbete, men växte snart till något större. Farfar kunde bidra med en gammal Solosåg och virket hämtades från de egna ägorna. För far och dotter blev bygget en upplevelse som överträffade det mesta i vardagen.

Bygg in soptunnan eller stapla upp veden intill huset. Det här lilla skjulet är enkelt att bygga och den mobila konstruktionen med en lastpall i botten kräver inget bygglov. Två man bär lätt undan skjulet och är du ensam går det fint att flytta det med en säckkärra.

Med Logosol PH365 kan du producera komplexa ämnen i ett moment. Femkutterhyveln består av den större fyrkutterhyveln PH360, som utrustats med en unik femte kutter. Kombinationen ger helt nya möjligheter till proffsbearbetning. Som tillbehör finns ett stort sortiment med verktyg, bland annat borstar och sliprullar för extra fin ytfinish.

Lagom till Solosågens 25-årsjubileum lanserar Logosol ett kedjesågverk med finslipade funktioner, till ett lägre pris. Farmers M8 kompletterar produktsortimentet inom kedjesågning och öppnar nya möjligheter för småskalig sågning.
       – Med Farmers M8 samlar vi 25 års erfarenhet inom stocksågning och vi kan sälja den till ett riktigt bra pris. Att det finns ekonomi i våra kunders investeringar har alltid varit viktigt för Logosol, och därför känns den här lanseringen helt fantastisk, säger Malte Frisk, VD Logosol.

Den nya Solosågsmodellenär nättare och mer portabel med alla funktioner som behövs för att kunna göra ett riktigt bra jobb. Konstruktionen med en smidigare sågsläde och 4 meters sågbalk gör sågverket extra flexibelt och lättjobbat.

Det dröjde 24 år innan Paul Jonsson byggde ett virkesförråd. Resultatet blev så fint att han är en av pristagarna i Logosols tävling om bästa byggprojekt.

Paret har byggt ett praktisk odlingsdäck med nedsänkta odlingslådor. Hela byggprojektet tog ungefär tre veckor. Under sommaren har det hunnit växa både jordgubbar, potatis och örter i lådorna och vinrankor är på väg upp i den vackra pergolan. Just nu passar det bra med stora odlingsmöjligheter, men om det skulle ändras i framtiden är det enkelt att ta bort de större lådorna i mitten och använda bygget som enkelt soldäck. 

Eller varför inte komplettera med ett vildmarksbad? 

Den här tv-möbeln i ekfaner är byggd från grunden, jag har gjort allt från att tejpa ihop fanerbladen till att sinka ihop lådskarvarna. Det mesta kunde jag klara med snickerimaskinerna jag hade hemma. Det enda som saknades var en rikt- och planhyvel så jag åkte iväg och lånade en Logosol DH410 av en bekant för att få allt färdigt. 

Den här altanen byggdes under en helg i början på semestern 2013. Vi började med att Målet var att skapa en uteplats som smälte in i miljön, med mjuka kurvor och rundade hörn som följde häckens ringlande form. Att fästa sina idéer på papper gav ett bra stöd för minnet. Trallen är av obehandlad Sibirisk Lärk och kommer om några år att få en grå färg som matchar möblerna. I övrigt är virket av tryckt fura. Marken under trallen är täckt med markduk och sand för att förhindra oönskad växlighet.

Vid ett besök i södra Sverige blev hustrun förtjust i ett orangeri. När paret kom hem till Vindeln igen for Mårten Granström ut i skogen och började hugga. Lagom till hustruns 60-årsdag i mars stod orangeriet klart. Hela bygget är isolerat för att klara norrländska temperaturer och allt virke är sågat från egen skog med Solosåg M5. Presenten har blivit mycket uppskattad och paret tillbringar gärna veckosluten i det klassiskt vita orangeriet.

Ett virkesförråd stod på önskelistan ända sedan inköpet av en Solosåg 1989, men under åren har andra byggprojekt fått gå före. När det äntligen var dags blev virkesförrådet en genomtänkt konstruktion. Fem meter långt och 4,5 meter brett. Torkat virke i facken till vänster, nysågat virke på strö till höger. För ventilation är golvet lagt lite glest och i överkant på fram-och bakväggen finns en ventilationsspalt efter hela väggens bredd. I det färdiga bygget går det även att öppna portarna om det behövs extra ventilation.

Många drömmar kan byggas av trä. Det har vi sett flera bevis på i sommarens byggprojekttävling. Ett varmt tack till alla som delat med sig av bilder och berättelser. Alla deltagare belönas med ett Logosol-paket som bland annat innehåller sågarkeps och tumstock. 

Erik och Ida är ett par i 22-års-åldern som renoverar sitt drömhus tillsammans. När de köpte den gamla skolan i Broby hade huset stått tomt i över 10 år och behovet av renovering var stort. Skolan är byggd i timmer 1883. En skolsal i plank tillkom i början av 1900-talet. Paret har inte bråttom och vill behålla den gamla stilen. De bor redan i ett hus i närheten och därför kan arbetet ta sin tid. Till hjälp har de bland annat en Logosolhyvel DH410 som används för att hyvla fram originalprofiler. I somras kunde Ida öppna skolan för sommarcafé och det finns även planer på en gårdsbutik.

Close