– Multifräsen kan utvecklas i det oändliga

6722

Logosols multifräs MF30 presenteras som en maskin för kutter, med möjlighet att använda pinnfräsar.
– Men maskinen är minst lika flexibel med pinnfräsar, säger Sören Wigenstedt, möbelsnickare och yrkeslärare i Tibro.

Sören gick nyligen i pension som lärare på Fågelviksgymnasiet i Tibro. Där var han ansvarig för påbyggnadsåret i möbelsnickeri, vilket innefattar gesällprov. Det är med andra ord en rutinerad yrkesman som i höstas köpte en multifräs, som ersättning för industrimaskinerna han hade tillgång till på skolan.

– Multifräsen är en mycket användbar maskin, men jag tycker att möjligheterna med pinnfräsar har glömts bort, säger han.

Med skolans specialmaskiner som förebild har han konstruerat och tillverkat anhåll och annat för att göra en mångsidig maskin ännu mer användbar.

Allt utgår från höghastighetsspindel (tillbehör), XY-bord och vanliga pinnfräsar.
– Jag snickrar mindre föremål och då är fungerar pinnfräsar bättre. Dessutom blir verktygskostnaden lägre, säger Sören och understryker att kuttern har sin givna plats för större produkter och längre serier.

Tre moduler

Vad är det då Sören har konstruerat. I princip handlar det om tre moduler som han skruvar fast på fräsmaskinen. Det är:
• Vertikalbord till XY-bordet.
• Delningsskena som låser bordet i fasta lägen i sidled. Vid sinkning ersätts den av en sinkningsmall.
• Anhåll för underfräsning.

Allt är tillverkat av aluminiumprofiler och trä.
– Trä är mitt material och handlar det om hobbyverksamhet, så håller det. Alla tillbehör skruvas fast i fräsens ordinarie fästpunkter. Allt skulle kunna säljas som tillbehör, utan några som helst förändringar av maskinen.

Delningsskena viktigaste

Delningsskenan är en komplettering som varenda ägare av en multifräs med XY-bord behöver. Den är tillverkad av ett fyrkantsrör, med hål i olika avstånd på de fyra sidorna.

En spärranordning, kopplad till en handbroms från en cykel, låset XYbordet i sida i fasta lägen. Det här är nödvändigt för exakt borrning av C-tapp, alltså hål för sammanfogning med tappar.

Delningsskenan gör det även enklare att slitsa ihop lådor och skåp. Slitsning är en enklare variant av sinkning med raka tappar och spår.
Det här är bara ett exempel på vad som kan göras med Sörens egenutvecklade tillbehör. Han har också tagit vara på att maskinen har två framsidor. När man använder pinnfräsar så fungerar det bättre att stå på baksidan och jobba.

– För mig har den två framsidor, en för fräsning med kutter, slitsning och sinkfräsning. Den andra använder jag pinnfräsning, säger Sören.

– Trä har en fantastisk förmåga att få människor att blomma. Jag har haft många elever som inte trott sig kunna någonting. I takt med att de lär sig så växer självförtroendet och när de avlagt gesällprovet, då blommar de.

Nu är det multifräs MF30 som blommar i händerna på Sören Wigenstedt och Bengt-Olov Byström på Logosols hoppas att Sören erbjuder kunderna dessa tillbehör!

multifras_4 multifras_3 multifras_2 multifras_1

Vertikalfräs MF30
Logosols vertikalfräs är snickeriets universalmaskin. Den hjälper dig med allt från att preparera virke på längden och tvären för fingerskarvning till att fräsa fram kompletta fönster och avancerade möbelkomponenter.