På Liljedalens hästgård finns det alltid ett byggprojekt på gång. Anna-Karin och Staffan Bouvin har format livet kring sina intressen. Närheten till djur och natur ger kraft och inspiration att utveckla verksamheten som både erbjuder turridning och logi till pilgrimsvandrare.

Anna Karin hade arbetat som lärare i över 25 år när det blev dags för en nystart i livet. Hästintresset visade vägen och idag driver hon Liljedalens Häst & Logi tillsammans med maken Staffan Bouvin. Gården ligger naturskönt i byn Sörnedansjö utanför Stöde med plats för ett tiotal hästar, två miniåsnor, några får och två hundar.

– Det är lite som i lumpen, alltid blixtsnabba omgrupperingar. Ena stunden står jag och spikar, sen ska fåren lamma och man får prioritera om, säger Staffan Bouvin.

VIRKE FRÅN EGEN SKOG

Verksamheten växer fram vid sidan av Anna-Karins halvstidstjänst som lärare. Staffan arbetar heltid på Ortvikens papperbruk och hans intresse för mekanik och problemlösning är en viktig del i gårdens utveckling. Han har bland annat byggt ett bandsågverk av ”grejer han hade hemma”. Sågverket fungerar utmärkt och virket som sågas kommer främst från egen skog.

– Jag tycker om att ta till vara på det naturen ger, sen känns det extra bra att hela stocken kommer till användning. Virket blir byggmaterial, bakarna värmer upp huset och sågspånet går till hästarna, säger Staffan Bouvin.

STÖRRE OCH MINDRE PROJEKT

Sedan några år tillbaka finns även en tvåkutterhyvel DH410 i maskinparken.

– För mig var det rätt hyvel till rätt pris. Maskinen är lätt att använda. Jag får direkt fram de dimensioner jag behöver och vill jag ha pärlspont kör jag bara ämnet två gånger och får samma resultat som en dyrare fyrkutterhyvel, säger Staffan.

På gården finns ett ständigt behov av renovering och underhåll. Virket används i större och mindre projekt. Hittills har det bland annat blivit ett vindskydd i hästhagen och en hundgård. Under våren och sommaren väntar bygget av ett större garage.

– Det blir alltid slitage på en hästgård och då är det smidigt att kunna byta ut trädetaljer i boxar och staket, konstaterar Staffan Bouvin.

LOGI TILL VANDRARE

Liljedalens hästgård ligger längs Sankt Olavsleden, en av världens nordligaste pilgrimsleder som går genom två länder. Leden sträcker sig från Selånger till norska Trondheim och under sommaren passerar vandrare från världens alla hörn.

– När vi upptäckte att vi bor ungefär en dagsetapp från Selånger bestämde vi oss för att starta stuguthyrning, berättar Anna Karin Bouvin.

Precis som leden är stugan märkt med en pilgrimssymbol som kombinerar Olavskorset med sevärdhetskringlan. Intresset för pilgrimsleden har ökat de senaste åren och paret Bouvin har planer på att utöka med både ett servicehus och fler bäddar. Läs mer om deras verksamhet på: www.liljedalen.se

FAKTA • SANKT OLAVLEDEN

Sankt Olavsleden är en pilgrimsled mellan Selånger utanför Sundsvall och Nidarosdomen i Trondheim i Norge. Leden är 564 km lång och sträcker sig från kust till kust, från Bottenhavet till Atlanten genom två länder och elva kommuner. Den uppstod längs den väg som Olav Haraldsson ska ha vandrat med sin här för att återta den norska kronan från Knut den store. Olav Haraldsson (995-1030) verkade för att införa kristendomen i Norge och är Nordens första och största helgon. Läs mer på www.stolavsleden.com