Sågspån blandades med kreativitet när studenter vid programmet för möbel- och byggnadshantverk i Kramfors fick prova på olika metoder för att skapa svängda detaljer i trä. – Genom att skissa egna former och sedan experimentera för att ta formen från idé till verklighet får eleverna en känsla för hur virket reagerar och hur man arbetar med de olika teknikerna, säger kursledaren Nils-Ole Zib, möbelsnickare och möbelformgivare ifrån Köpenhamn.

När Nysågat kommer på besök arbetar studenterna snabbt och koncentrerat. Det ryker från baslådan där ett trästycke värms upp med ånga. När materialet når en temperatur på 100 grader är det dags att forma virket kring en mall för en stor böjning med hjälp av tvingar och stålband. Det gäller att det går fort, för desto kallare virket blir desto svårare blir det att böja.

– Helst ska virket böjas innan det sjunker till 80 grader, vilket innebär att man bara har cirka 2-3 minuter på sig att utföra arbetet, berättar kursledaren Nils-Ole Zib. Tekniken kallas basning och är en vanlig metod för att skapa böjda detaljer inom möbelsnickeri.

– Alm är den lättaste träsorten att böja. Men de flesta lövträ från ett tempererat klimat brukar fungera att böja med metoden, samt vissa tropiska träslag, säger Nils-Ole Zib.

Böjs i vakuumform

Under dagen får studenterna även prova på skiktlimning, en teknik där tunna fanérskikt limmas ihop och böjs i en vakuumform. Uppgiften blir att tillverka en form som ska bli en stolsdyna. Formen och fanérskikten placeras sedan i en vakuumpåse som med hjälp av en vakuumpump pressar virket mot formen.

Flera av studenterna har egna projekt på gång. Joel Holm arbetar med ett skrivbord som han har skiktlimmat i körsbär och björk.

– Jag tycker om tekniken och den här kursen har lärt mig mycket, berättar Joel. I träakademiens lokaler finns flera av Logosols maskiner. Inför kursen i böjningsteknik har virket sågats fram med Solosågen och förberetts med
fyrkutterhyveln PH260 som kan hyvla alla sidor samtidigt.

– Maskinerna är väldigt uppskattade och kommer till god användning. De klarar lite ovanligare finsnickerier, säger adjunkt Erik Kindström.

Plats för kreativitet

Mittuniversitetets program i möbel- och byggnadshantverk är på 120 hp. Programmet blandar historiska byggtraditioner med moderna tekniker. Funktion och hållbar utveckling är viktiga delar i utbildningen.

– Här finns det verkligen utrymme för kreativitet, säger Nils-Ole Zib, som tidigare har undervisat för Danmarks Designskola samt andra skolor som gästprofessor.