Ek är inte det medgörliga träslaget. Det fick Arne Gullander erfara när han skulle hyvla rundstav till en kund som tillverkar möbler. Men det räckte med ett enkelt anhåll av plast, så löste det sig.

hyvla_ek_204Arne är skogsägare utanför Ulricehamn och driver företaget EG:s Mobilsåg tillsammans med grannen Anders Engström. De har två klingsågverk, två Logosol PH260 fyrkutterhyvlar och en Logosols torrklyv KS150.
– På senare tid har sågningen minskat medan hyvlingen ökar, berättar Arne.
I synnerhet gäller det hyvling av lövträ. Bland kunderna finns en möbeltillverkare. Den senaste beställningen var rundstav i ek, 43 mm i diameter. Stål för rundstav beställdes och de fungerade utmärkt på fura. Men när fyrkantiga ribbor av kvistfri ek skulle genomgå samma behandling var det stopp. Andra sidokuttern sköt ifrån den hårda ekstaven innan ett sidoanhåll fångade upp den. Resultatet blev ett fult hack i staven.

Fånig plastbit

hyvla_ekProblemet var nytt för Logosol. Vad göra? Konstruktören Mattias Byström drog sig till minnes ett litet plastanhåll som fanns på den första generationens trekutterhyvlar. Efter påringningar från kunder, som tyckte att plastbiten var lite amatörmässig, så ersattes den av snyggare fjädrade kullager, även om det aldrig var något fel på funktionen. Kunde möjligen den fåniga plastbiten hjälpa? Arne snidade till ett anhåll efter anvisningarna på telefon och gjorde ett nytt försök. Den här gången gick det bättre och resultatet är till kundens fulla belåtenhet.
– Det är ett nöje att hyvla kvistren ek. Resultatet blir mycket bra, säger Arne.