Åtta millimeter. Svaret kommer från Stig Johansson i Nyby som tillverkar så kallade mellanlägg som används för att stapla flera nivåer av gods på Europapallar. Bräderna sågar han fram med små spånförluster och perfekta mått på sin ramsåg.

Perfekt resultat med Låks sågverket.

Perfekt resultat med Låks sågverket.

Stig Johansson har sågning och snickeri i generna. Men till yrket blev han truckreparatör. Först som anställd på dåvarande Asea Truck, sedan som egen företagare.
– När jag blev min egen fick jag chansen att ägna mig åt trä, säger Stig.

Sågar tunt med ramsåg

Jobbet som truckreparatör gjorde att Stig med familj slog sig ned i Nybro, som låg bra till för ett kringflackande liv som servicemontör i sydöstra Sverige. Hustrus stora intresse är hästar så bopålarna slogs ned på en gård i den lilla byn Ärngisslahyltan. Garaget har förvandlats till snickeri och där finns en Logosol Låks 330 ramsåg och fyrkutterhyveln PH260.

 

– Jag använder virket för att tillverka den här typen av mellanlägg, berättar Stig Johansson.

– Jag använder virket för att tillverka den här typen av mellanlägg, berättar Stig Johansson.

– Ramsågen är en fantastisk maskin. Den ser ut att gå långsamt, men det är knappt att jag hinner ta hand om virket och mata på nytt, säger Stig.
Ramsågen använts yrkesmässigt, för att tillverka råvara för emballage. Stig har lyckats med något som få andra gör i stor skala, såga åtta millimeter tunt, för att tillverka så kallade mellanlägg. De används för att stapla flera nivåer av gods på Europapallar, så att luft kan cirkulera mellan de olika nivåerna.
– Mellanläggen används för att frysa in livsmedel packade på pall. Trä klarar kyla mycket bättre än andra material, plast blir sprött när temperaturen kryper under minus 30 grader, säger Stig.

Ramsåg enda alternativet

Med så klent virke är ramsågen enda alternativet. Ett kedjesågverk tar för mycket spån och en bandsåg är inte lika måttstabil. Logosol Låks ger perfekt resultat varje gång om man hanterar den på rätt sätt.

– Jag sågar två block på en gång. Det viktiga är att undre blocket är av bra kvalitet och läggs med kärnsidan nedåt. Det övre blocket är inte lika känsligt, berättar Stig.
Egentligen skulle han kunna köra tre block ovanpå varandra, men då klagar grannarna. Lamporna i grannfastigheterna börjar blinka om han belastar sågverket för fullt.

En hundra år gammal bandsåg, konverterad från rem- till eldrift, sida vid sida med en PH260.

En hundra år gammal bandsåg, konverterad från rem- till eldrift, sida vid sida med en PH260.

– Varje blad tar 2 millimeter. När jag har 20 blad i ramen är det 40 millimeter som ska sågas bort. Jag har den lilla motorn på 7,5 kW och den klarar belastningen, men elnätet hänger inte med där jag bor, säger Stig.

Växlar om till finsnickeri

Emballagetillverkningen har tagit all tid vid sidan om truckservicen. Därför har finsnickeriet fått stå tillbaka. Den PH260 som han haft i tio år har inte gått särskilt mycket, men nu närmar sig pensioneringen och Stig laddar för att bli finsnickare på heltid.
– Kombinationen av ramsågen och fyrkutterhuveln är perfekt. Dimensionerna efter sågning blir mycket bra, vilket gör det enklare att hyvla med bra resultat, säger Stig.
Han räknar med att utveckla hyvlingen av specialprofiler till kunder i närområdet och tänker avsätta mer tid för egna projekt. En större renovering av boningshuset står först i tur och då blir det en hel del hyvlande, vilket glädjer familjens hästar.
– Hästarna gillar kutterspån mycket bättre än sågspån, säger Stig.

thin_board_475