Gården rustas med egen skog

4362

dyllnert_3Steg för steg renoveras släktgården med virke från egen skog. Till hjälp har familjen två sågverk och en Solohyvel.

Hans Dyllnert håller på att rusta hustruns släktgård i Väse mellan Karlstad och Kristinehamn. Till gården hör tillräckligt med skog för att försörja släkten med virke som med gemensamma ansträngningar förädlas med de båda sågverken, en Solosåg M7 och ett Big Mill sågverk

– Jag har gift in mig i en fantastisk släkt med bra sammanhållning, konstaterar han och tittar på svågern Bernt Nilsson som hjälper till med renoveringen av boningshuset tillsammans med sonen Jörgen Nilsson.

Delar av släkten bor dessutom i grannskapet och mycket av det som sågats har gått till deras projekt.

Golv med Solohyvel

Nu är det dags för den egna gården att få en grundlig upprustning. Ett uthus har återuppbyggts, boningshuset är nästan färdigrenoverat och näst i tur står ladugården.

dyllnert_fasadbradaNästan allt virke är av egen sågning, även det nyinlagda trägolvet. För att tillverka golv och lister används en Solohyvel. Den kommer även till användning för att tillverka fasadbräder. Två spår hyvlas på baksidan.

Svågern Bernt förklarar syftet:
– Spåren luftar fasaden och gör att vi kan sätta bräderna tätare så att mössen inte kommer in.

Han borde om någon veta med ett förflutet som byggmästare. Vad tycker han om resultatet av sågverket och hyvelmaskinen?

– Det kan inte bli bättre.

dyllnert_sagkedja

Solosåg M8
Om du inte sågat förut är M8 det perfekta alternativet. Du kommer igång snabbt och en Solosåg är verkligen enkelt att använda. Redan första dagen kommer du att ha producerat en rejäl stapel med plank och brädor.
Big Mill System
Big Mill Systemet är ett genomtänkt program av beslag, linjaler, stag, och andra tillbehör som gör det möjligt att bygga ut och anpassa sågutrustningen så att den passar just dig och dina behov.
Logosol SH230
En byggsåg är ett måste för varje snickare och hantverkare. SH230 är en mångsidig maskin som dimensionerar, klyver, planhyvlar och profilhyvlar i ett och samma moment. Tyvärr har Logosol SH230 utgått ur sortimentet. Men läs gärna mer om våra andra hyvlar.