– Ett riktigt bra sågverk

5227

Johan Haag i värmländska Lesjöfors har hittat sin nisch inom småskalig träförädling. Med sina sågverk bygger han timmerhus till holländare med drömmar om att bo mitt ute i skogen. Stockbandsågen klarar de grova stockarna, Solosågen används som timmerfräs.

bygger_timmerhus_475Johan utbildade sig i sågning och hyvling på Rikssågverksskolan i Skoghall. Sedan arbetade han som snickare och på ett sågverk fram till 2005.
– Jag hade köpt en Solosåg M7 och börjat timra på fritiden. Sågverket där jag var anställd hade problem, så jag bestämde mig för att starta eget företag, säger han.
Beslutet visade sig välgrundat. Sågverket finns inte mer, men Johan jobbar för fullt i det egna företaget Haag´s Timmerhus i Lesjöfors.
Kunderna är i första hand mäklare som exploaterar mark och säljer fritidshus till holländare.
– Holländare gillar Värmland. På vissa orter är de fler än svenskarna, säger Johan som tycker att inflyttarna har god smak.
– De uppskattar rejäla timmerhus.

Bygger med grovt timmer
Det här ska bli ny entré till lokalerna och på samma gång ett exempel på timring i övergrovt.
Det här ska bli ny entré till lokalerna och på samma gång ett exempel på timring i övergrovt.

Haag´s timmerhus har profilerat sig med rejäla konstruktioner av åtta tum grovt timmer. Kunderna tycker att det ser bättre och mer rejält ut, men det finns även praktiska och ekonomiska fördelar med grövre timmer.
– Klenare timmer uppfyller inte kraven på K-värde i väggarna. Då måste man isolera på insidan av väggarna för att få upp isoleringsförmågan, säger Johan, som köper övergrovt från ett större sågverk.
Det handlar om stockar som storsågverken inte klarar av och annars mals ned till flis som biobränsle eller till pappersmassa. Det handlar om praktexemplar med ett innehåll av allra högsta kvalitet.

Överträffar de stora sågverken
Knutarna tillverkas maskinellt.
Knutarna tillverkas maskinellt.

Men vad använder Haag´s Timmerhus för utrustning för att klara sågningar där storindustrin går på pumpen? Solosågen finns kvar i verksamheten, men används idag endast som timmerfräs. Sågningen sker på en Logosol LM40 stockbandsåg med eldrift.
– Det är ett riktigt bra sågverk. Resultatet blir minst lika bra som på storsågarna. Skillnaden är volymerna som man sågar, men för min del räcker det mer än väl för det jag kan såga, säger Johan.
Från första början var han inte helt nöjd. Han misstänkte att orsaken var sågbladen, som inte räckte till när de grova stockarna skulle klyvas. Johan var en av dem som testade Logosols egna sågblad Ripper37 innan de togs upp i sortimentet.
– Ripper-bladen fungerar utmärkt på grova stockar, säger Johan som tipsar om att testa de bredare bladen på 38 millimeter.

LumberMate LM29
Logosol LM29 är en pålitligt och stabil timmersåg som är enkel att sköta. Det smidiga formatet gör det enkelt att fixera stocken och att ställa in brädtjockleken. Även om sågverket klarar riktigt grova stockar, upp till 73 cm, är det mer anpassat för vanlig svensk barrskog.