Det dröjde 24 år innan Paul Jonsson byggde ett virkesförråd. Resultatet blev så fint att han är en av pristagarna i Logosols tävling om bästa byggprojekt.

Paul Jonsson i Kramfors är en av Logosols allra första kunder. Han köpte Solosågen redan 1989, strax innan Logosol flyttade till egna lokaler.

Pauls vinnande bidrag i Logosols tävling om bästa byggprojekt: ett virkesförråd med dörrar målade med Roslagsmahogny.

Pauls vinnande bidrag i Logosols tävling om bästa byggprojekt: ett virkesförråd med dörrar målade med Roslagsmahogny.

– Jag hämtade sågverket hemma hos konstruktören Bengt-Olov Byström, minns Paul som sedan dess har kompletterat sitt sågverk i flera omgångar, senast med ett elsågaggregat.

Solosågen placerades på föräldragården i Nordmaling, där han sågat och byggt åtskilligt genom åren.

Det har bland annat blivit tre rejäla garage, två i Nordmaling och ett i Kramfors, samt ny brädfodring till ett hus.

Fiskben och mahogny

Men det som brukar vara bland de första projekten har fått vänta, nämligen såghus och virkesförråd. Såghus ser han inget behov av och virkesförrådet, det har inte blivit av när virket behövts till annat.
– Förra året satte Vattenfall upp en ny transformatorstation och fällde några träd. Jag sågade upp stockarna till material för ett virkesförråd, berättar Paul.
Stommen med golv och tak byggdes hösten 2012. Väggar och portar kom på plats och målades våren 2013. Portarna tillverkade han i garaget i Kramfors med virket i fiskbensmönster, med återvunna beslag och målat med Roslagsmahogny. Begreppet Roslagsmahogny tillhör en svunnen tid, så Paul förklarar vilka ingredienserna är:
– Tjära, linolja och terpentin.

Smedja nästa projekt

Han har dokumenterat projektet med bilder, vilka visar att det inte är så knepigt att bygga av virke av egen sågning. Virkesförråd är ett lämpligt första projekt för den som blivit med Solosåg. Fortsatt produktion lagras snyggt och prydligt under tak, i skydd från vädret.

Nästa projekt blir troligen en smedja. Paul Jonsson har gått en kurs i smide och ser fram emot att kommande byggen i ännu högre grad blir resultatet av eget arbete.

Recept på Roslagsmahogny
• 1 del 100 % trätjära.
• 1 del linolja, kokt eller rå
• 1 del terpentin eller lacknafta

Blanda tjära och olja ordentligt innan terpentinet tillsätts. Ytan som ska strykas ska vara torr och ordentligt rengjord. Måla med pensel eller plafondpensel. Roslagsmahogny tränger ner djupt i träet vilket ger en vattenavvisande yta. Traditionellt har blandningen använts till bryggor, sjöbodar, båthus och båtar. Ytan kan i solsken bli dammtorr på ett dygn men det tar 3-4 veckor innan den torkar på djupet.