Gamla Stans Kulturbygg jobbar mycket med platsbyggda kök i gammal stil och behövde en hyvel till ramverken. De fastnade för Logosols fyrkutterhyvel och den har blivit en succé på mer än ett sätt. – Den sparar enormt mycket tid för oss, men öppnar även nya möjligheter, säger Peter von Gegerfelt, en av ägarna.

Peter von Gegerfelt och hans kompanjon Lars Andersson har båda jobbat som snickare hela livet. På varsitt håll blev de med tiden mer och mer skeptiska till den slit- och släng-mentalitet som råder i byggbranschen. Och så stötte de via bekanta ihop för sex år sedan i en lekpark i Stockholm.

– Vi började prata och bestämde oss för att starta företag ihop och nischa oss på byggnadsvård.

Startade i Gamla Stan

Företaget startade i en liten lokal i Gamla Stan, därav namnet, men behövde snart mer utrymme och flyttade till en större verkstad i Skarpnäck.

– Det är en liten nisch i branschen, men vi fick mycket jobb på en gång och sedan har det bara rullat på. Vårt problem är snarare att inte ta på oss för mycket än att hitta kunder.

Specialiteten är som sagt byggnadsvård, att bygga med gamla vedertagna metoder och med riktiga material. Mest har det blivit platsbyggda kök, ofta i sekelskiftesstil.

Virke från Norrland

– Vi beställer tätvuxet virke från Norrland och jobbar med stående årsringar, tappar och tapphål och allt. Och vi älskar det vi gör. Till skillnad från vanligt byggarbete är det ett väldigt kreativt, ja nästan konstnärligt arbete.

För något år sedan bestämde de sig för att skaffa en hyvel, först och främst för att effektivisera jobbet med att hyvla och fräsa ramverken till luckor och dörrar. Peter gav sig ut på nätet och trodde att det skulle sluta med att han köpte en bättre begagnad hyvel.

Men så hittade han Logosol, blev intresserad och efter lite funderande blev det i stället en sprillans ny PH360.

Sparar in flera moment

– Ja, och det har vi verkligen inte ångrat. Den är nätt, lätt att ställa in och också säker. Man behöver inte stå med händerna i jobbet, som med en bordsfräs.

Hyveln har effektiviserat arbetet mycket. Det som tidigare krävde 5-6 moment kan nu göras i ett svep.

– Jag tror att vi kommer att kunna se en ökad omsättning på grund av hyveln. Fyrkuttern har också öppnat nya möjligheter.

– Så fort vi började använda den insåg vi att vi också kunde tillverka våra egna lister och golvbrädor. Det är flera fördelar. Dels kan vi göra dem precis som vi och kunden vill ha dem, dels slipper vi vänta på beställda grejor.

Fyra kök på en gång

Just nu har Gamla Stans Kulturbygg fyra olika kök på gång och alldeles innan vi pratas vid har Peter fått en förfrågan om att bygga ett helt hus på Djurgården.

– Det är ett gammalt hus som har rasat ihop och de vill att vi ska bygga upp ett helt nytt i samma stil. Det låter jättespännande, men jag vet inte om vi mäktar med det.

Gamla Stans Kulturbygg har idag fem anställda, inklusive de två delägarna. Företaget har varit större, nästan tio anställda, men då blev det för mycket för Peter von Gegerfelt och Lars Andersson.

– Vi vill inte bara vara företagsledare utan också snickra själva så mycket som möjligt. Det här är ju inte bara vårt jobb utan också vårt stora intresse![td_text_with_title custom_title=”Företagsfakta”]

Gamla Stans Kulturbygg

Grundat: 2009
Ägare: Peter von Gegerfelt och Lars Andersson
Antal anställda: 5
Gör: Bygger och renoverar med gamla byggtekniker
Webbplats: www.gamlastankulturbygg.se[/td_text_with_title]