När Masonitefabriken i Rundvik tystnade återstod systerbolaget Masonite Beams. Kraftfulla åtgärder för att kapa kostnader och höja produktionen har nu vänt ett underskott på 30 miljoner kronor till lika mycket plus, delvis tack vare kedjesågsteknik från Logosol.

De stora fabrikslokalerna invid sågverket i Rundvik gapar ödsligt tomma. Efter konkursen 2011 skeppades Sveriges sista Masonitefabrik till Thailand. I delar av lokalerna är emellertid lyset fortfarande tänt, där pågår ännu verksamheten med tillverkning av träbaserade I-balkar.

– Billigare, enklare och lättare än limträbalkar, försäkrar produktionschef Johan Öhman.

Systerbolaget blev kvar

Det var den 5 april 2011 som styrelsen fattade beslutet att lägga ner Masonite i Rundvik. 70 anställda blev utan jobb. Flaggorna i det lilla samhället halades på halv stång. Men kvar blev systerbolaget Masonite Beams som ingår i norska Byggmakoncernen. Man tillverkar I-balkar av trä i lokaler inköpta av konkursboet.

Där arbetar idag ett 50-tal personer med att producera lätta och starka balkar åt hustillverkare i Sverige och övriga Europa. Man erbjuder såväl kundanpassade produkter som lagervara. 65 procent går på export.

– Trots företagsnamnet använder vi numera OSB-skivor från Lettland istället för masonite, berättar Johan Öhman när han visar runt i produktionslokalerna.

3,3 miljoner löpmeter

Efter en stor investering 2007-2008 i nya linjer för tillverkning och fingerskarvning produceras nu omkring 3,3 miljoner löpmeter balk per år i Rundvik, eller 110 meter i minuten. Målet är satt till sex miljoner löpmeter om två år.

– Fullt möjligt, försäkrar Johan Öhman. Efterfrågan växer och nya marknader tillkommer.

Men även om det nu ser ljust ut för företaget såg det för bara tre år sedan betydligt mörkare ut. Förlusterna skenade och framtiden var oviss. Men ett rejält reningsbad tog företaget ur krisen och fick siffrorna att byta färg från rött till svart.

Småskalig kedjesågsteknik

– Vi har vänt på varje sten och lyckats sänka kostnaderna och öka produktionstakten, säger Johan Öhman.

Masonite hade tidigare erfarenhet av Logosols maskiner, där man löst knepiga produktionsproblem med hjälp av kedjesågsenheter. Nu kom tekniken åter till pass i en högeffektiv produktionslinje. Med hjälp av en kedjesågsenhet från Logosol, sydde man själv ihop en lösning som ersatte två klingor i slutjusteringen av de färdiga balkarna med ett svärd. Rakare, snabbare och mindre underhåll blev resultatet.

– Bara fördelar, summerar Johan Öhman.

Kapar exakt med paketkap

Med en paketkap, även den med Logosols logotype, hanterar man också balkar som ska exaktkapas mot beställning av kund. Enkelt och smidigt, intygar operatören Hans- Erik Höglander.

– Det gäller att få alla pusselbitar att passa ihop, konstaterar Johan Öhman. Först då får man en kostnadseffektiv produktionsprocess med optimalt utbyte.

Se även masonitebeams.se

PK1500 paketkap
Med Logosols paketkap kapar du hela virkespaketet på en gång. Ställ bara in önskad längd och låt paketkapen göra jobbet – snabbt och effektivt med en noggrannhet ända ner till +/- 2 millimeter. Paketkapen gör snittet linjärt vertikalt, en teknik som ger dig ökad kapacitet och flexibilitet. Maskinen uppskattas redan av många som kapar virkespaket. Det 150 cm långa svärdet har styrning i svärdsspetsen. Kedjan är en vanlig kapkedja som drivs av en kraftig elmotor. Paketkapen kräver inga stora utrymmen och rullar lätt på sina kraftiga hjul.
Läs mer här >>