David Torstensson visste tidigt vad han skulle bli när han blev stor.
– Gav man David några brädlappar och spikar så var han nöjd, minns pappa Bengt.
Idag driver son och far ett företag tillsammans, Orust Träverkstad i Svanesund.

– Vi har fått arkitekthjälp för att skapa egna produkter, berättar David Torstensson och visar ritningen på ett staket. Tillverkningen sker bland annat med en Logosol PH260.

– Vi har fått arkitekthjälp för att skapa egna produkter, berättar David Torstensson och visar ritningen på ett staket. Tillverkningen sker bland annat med en Logosol PH260.

Far brukar stå före son, eftersom det vanligen är pappa som är grundare av företaget. Men här är det tvärtom.

– David var bara 17 år när han föreslog att vi skulle starta en firma. Vi fick begära tillstånd från överförmyndaren eftersom han inte var myndig, berättar Bengt.
Det är David som är eldsjälen. Pappa är entusiastisk påhejare, eller dräng som han kallar sig själv.

Lusten att skapa och driva småskalig verksamhet har gått i arv. Bland annat hade familjen under en tid en kvarn som malde ekologiskt vete. Men först skaffade sig David en gymnasieutbildning på Orust båtbyggarskola i Henån. Skolan har gott rykte långt utanför båtbranschen och efter examen blev det anställning som maskinsnickare på ett företag som tillverkar inredningar för butiker, hotell och båtar.
– Orustkvalitet är ett begrepp i båtkretsar. Det är träarbeten av absolut toppklass, säger David som även har det som ledstjärna i den egna verksamheten.

Målet är egna produkter
Mallar för tillverkning av staketspjälor.

Mallar för tillverkning av staketspjälor.

Aktiviteten i Orust Träverkstad har gått upp och ned genom åren. Den låg nere när David blev pappa för första gången för fyra år sedan. Han tvekade om han skulle fortsätta, men sambon visste vad han brann för.
– Hon förstod att det här är mer än ett vanligt jobb och tyckte att jag skulle fortsätta, säger han.
Beslutet blev att bygga ut verkstaden på föräldrarnas gård och investera i fler maskiner, senast en Logosol PH 260 fyrkutterhuvel. I samband med montering av en trappa fick David även kontakt med en arkitekt.
– Målet är att utveckla ett antal egna produkter, bland annat trädgårdssnickerier av högre kvalitet än vad som finns i bygghandeln, säger David.

Samarbetar med arkitekt

Arkitekten Ineke Molander­ Johansson har skapat unika staket med inspiration från den bohuslänska snickarglädjen. Staketet ska tillverkas i sektioner och levereras komplett med allt som behövs. Om kunden så önskar svarar David även för monteringen.

– Jag är imponerad av Inekes idéer, säger han och visar några ritningar. Mer är på gång, bland annat en lösning för källsortering som blir mycket snyggare än dagens plasttunnor och en liten vedbod att ställa upp på altanen.
Det är tio år sedan son och far startade det gemensamma handels­ bolaget Orust Träverkstad. Tiden har David använt för att skapa ett nät­ verk av duktiga specialister, väl medveten om att den ensamme snickaren inte kan vara expert på allt.

Logosolare levererar virket
– Fönstren är tillverkade med hjälp av ritningar från Logosol, berättar David Torstensson.

– Fönstren är tillverkade med hjälp av ritningar från Logosol, berättar David Torstensson.

En av hans samarbetspartners är en annan kund hos Logosol, Tord Bramwehl som driver Norra Marklunda Spån & Sped i Osby. Tord väljer ut träd i egen skog och ramsågar efter Davids specifikationer. Det blir perfekta mått och en målnings­ vänlig råyta på alla fyra sidor av virket, perfekt för snickerier utomhus.

– Det här virket håller Orustkvalitet, även om det kommer från Skåne, säger David och visar några provbitar.

Även Logosol ingår i nätverket. Bland annat nämner han utbildningarna som finns på www.nysagat.se. Mest nytta hittills har han haft av fönsterkursen.
– Jag fick en beställning på några fönster som blåste sönder i julstormen. I kursen finns alla mått och vinklar man behöver, säger David.

Med verkstaden i ordning och nätverket på plats ser David nu en möjlighet att arbeta heltid i företaget. Han har börjat trappa ned på sin anställning och arbetar en till två dagar i veckan den egna verkstaden.

Det lär inte dröja så länge innan han arbetar heltid i firman. Det räcker med att titta på hemsidan för att övertyga sig om den saken. Adressen är www.orusttraverkstad.se.

Fotnot: Gymnasieutbildningen av båtbyggare på Orust har riksintagning. Mer information finns på www.orust.se.