Mjölkkorna försvinner från gårdarna. Men ändå lever den svenska landsbygden. En förklaring är småskalig träförädling.
– För oss är det 40 procent av omsättningen, säger Mats Widén som driver Trönösåga tillsammans med grannen Bengt-Olov Eriksson.

En bastu under tillverkning.

En bastu under tillverkning.

Båda var tidigare mjölkbönder i Trönö utanför Söderhamn. Rationaliseringarna gick allt fortare.
– Till sist fanns bara två val, att bygga ut eller syssla med något annat, säger Bengt-Olov.
När han ser dagens stora mjölkgårdar så är han glad att det blev något annat.

När bysågen försvann

I Trönö var alternativet en kombination av arbetsuppgifter. Fortfarande odlas spannmål på gårdarna och skogarna ska skötas. Till det kommer snöröjning, men under sommarhalvåret är det gemensamma sågverket en viktig intäktskälla.
– Snart är det tio år sedan vi startade Trönösåga, säger Mats.
Det började med att bysågen lades ned. I skogsbygder går det inte att vara utan sågverk. Mats och Bengt-Olov investerade tillsammans i ett större cirkelsågverk. Kunderna efterfrågade även lister och paneler, så nästa investering blev en PH260 fyrkutterhyvel från Logosol.

Firmakeps måste man ha.

Firmakeps måste man ha.

Under de första åren var verksamheten inriktad på legosågning och hyvling, men sedan hittade duon sin egen nisch, planktimring. På programmet finns bastustugor, friggebodar, lekstugor, hundkojor, vindskydd, grillmöbler och liknade.
– Vi har några egna modeller, men för det mesta bygger vi enligt kundens önskemål, säger Bengt-Olov.
Går det verkligen att sälja planktimrade stugor, när sådana finns att köpa till lågpris på byggvaruhus? Svaret är ja, tack vare grövre dimensioner på virket. Det har hänt mer än en gång att kunder lämnat tillbaka stugor till byggvaruhuset när de upptäckt skillnaden.

Efterfrågan är så stor att Mats och Bengt-Olov inte hinner med att såga allt som krävs. Man sågar själv klenare dimensioner till golv och inredning, men köper virke för timring.
– Vi hinner inte såga tillräckligt mycket tvåtum. Det viktiga är hyvlingen. Därför köper vi grövre dimensioner, förklarar Mats.

Driftsäker hyvel

panelhyvel_tronosagenFyrkutterhyveln får jobba hårt. Den är inne på åttonde året och är sedan länge avskriven.
– Den är snabb att posta och mycket driftsäker. Det enda vi har bytt är en elmotor och några slitdelar, säger Bengt-Olov.
Marknadsföringen inskränker sig till hemsida och annonsering på Internet. Många beställningar kommer genom rekommendationer från nöjda kunder. Och de forna mjölkbönderna har idag lika mycket att göra som förr.
– Skillnaden är att hyvelmaskinen inte får juverinflammation, säger Bengt-Olov och skrattar.