ABB-motorer i sågverket

4736

– Med ABB:s nya 8 kW högeffektmotor till våra sågverk har vi en motor som aldrig blir överanstängd och dessutom kan köras på 16 A säkring, säger Mattias Byström, produktutvecklare på Logosol.

abb_motorABB levererar de flesta av de elmotorer som driver Solosågen.
– Vi har haft ett mångårigt samarbete kring den vanligaste elmotorn till kedjesågen, den på 5 kW, säger Mattias Byström.
Nu fördjupas samarbetet genom ABB:s nyutvecklade högeffektmotor som passar perfekt för många av Solosågens kunder. Den ger hela 8 kW märkeffekt och kan tack vare den avancerade konstruktionen ändå köras från ett vanligt trefasuttag säkrat till 16 A. Det som de flesta solosågsägare har tillgång till.
– 8 kW–motorn kan momentant ge nästan den dubbla effekten utan att säkringarna går, berättar ABB:s Hans Lindgren. Hemligheten är att motorn är liten. Vid start är det alltså jämförelsevis liten massa som dras runt – därför krävs inte så hög startström som för en konventionell 8 kW–motor.
– På det viset har vi en motor som aldrig blir överansträngd, kompletterar Mattias Byström. Den blir inte heller så varm, vilket faktiskt minskar elförbrukningen, ett miljöplus.

ABB_solosag_elmotor

Solosåg M8
Om du inte sågat förut är M8 det perfekta alternativet. Du kommer igång snabbt och en Solosåg är verkligen enkelt att använda. Redan första dagen kommer du att ha producerat en rejäl stapel med plank och brädor.